"Jag har alltid pillat ner frön och lagat mat"

Ann Sellbrink vill förändra världen genom mat. "Varje gång du äter någonting, så kan du välja att göra världen lite bättre eller lite sämre."

"Jag odlar mycket kultursorter och 10 sorters tomater för att dem är bra till olika saker. Det är den bästa lyxen att gå ut och skörda och sedan laga direkt." berättar Ann Sellbrink.

"Jag odlar mycket kultursorter och 10 sorters tomater för att dem är bra till olika saker. Det är den bästa lyxen att gå ut och skörda och sedan laga direkt." berättar Ann Sellbrink.

Foto: Sofie Olsson

Södra Vi2020-04-13 18:00

I byn Låxbo, belägen mellan Södra Vi och Gullringen, har Ann Sellbrink sin bas. Efter att ha spenderat sin gymnasietid här flyttade hon från kommunen.

– Jag skulle göra som alla andra och aldrig komma tillbaka, men så gjorde jag det. Nu har jag bott här i nästan 20 år, säger hon. 

Intresset för mat och odling har hon med sig sedan barnsben.

– När jag lärde mig skriva så skrev jag en kokbok. Jag har alltid pillat ner frön och lagat mat. Redan när jag var liten var jag ett sådant barn som önskade sig frö i julklapp, berättar Ann Sellbrink.

Hon kallar sig inte för kock men har arbetat med mat på flera sätt under åren, bland annat med en egen gårdsrestaurang. De senaste sex åren har hon som aktiv delägare i Klimatmat utbildat offentliga kök i att laga mer klimatsmart mat. 

– Vi håller ofta inspirationsföreläsningar och berättar varför det är viktigt, vad man kan göra, allt från matsvinn till att äta mer grova grönsaker, till att vi står i köket med personalen.

Efter årsskiftet drog hon igång sitt företag Låxbo Lantkök på allvar, efter att ha haft det som en sidosyssla under många år. 

– Den verksamheten håller också på med lite kurser, upplevelser som utomhusmatlagning och sådant, och konsulttjänster. 

Corona-utbrottet kom olägligt.

– Det var ju inte riktigt rätt säsong kan jag säga. Under ett dygn så blev alla vårens föreläsningar avbokade för mig. 

Men Ann Sellbrink tror att corona-utbrottet kan leda till en förändrad turism.

– Sen hoppas man ju att det här kommer att leda till att man förstår värdet av turista hemma och ute i naturen. För oss förändras ju inte så mycket, jag gillar att vara ute. Jag tror att det kommer bli så, eller hoppas verkligen att det blir så. 

Hon brinner för lokal mat och mattraditioner.

– När vi började med lokal mat, det var 18 år sedan, då var det ingen som tänkte på det eller man pratade inte om det. Det fanns nästan inte som begrepp. Det har förändrats jättemycket med REKO-ringar och allt sådant. 

Den lokala mattraditionen bjuder på klimatsmart mat menar hon.

– Mycket av det jag kan har jag lärt mig av mina mostrar som är lite bonnmora-utbildade, så det handlar mycket om det; att ta till vara på det lokala. Jag jobbar mycket med lokala recept och råvaror. Det hänger ju ihop med det klimatsmarta också. Tittar du på den traditionella kosten som har funnits här så är det de som går att äta året om. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!