Knarkskuld bakom rån och försök till utpressning

Det är strax efter midnatt, natten mellan söndag och måndag den 21 november. I en lägenhet i Södra Vi har en kvinnan gått och lagt sig i sovrummet, medan hennes sambo sätter sig i vardagsrummet för att titta på TV. Plötsligt bankar någon hårt på ytterdörren. Mannen skyndar sig upp från soffan för att öppna, eftersom han vill undvika att de hårda bankningarna ska väcka kvinnan som sover.

Polis fick rycka ut till parets lägenhet två gånger under loppet av ett dygn.

Polis fick rycka ut till parets lägenhet två gånger under loppet av ett dygn.

Foto: TT

Södra Vi2023-01-09 20:00

När mannen öppnar dörren så står där fyra unga män. Han känner igen alla utom en. Mannen som står längst fram håller en kofot i handen och tränger sig in i bostaden, samtidigt som han skriker att han vill få sina pengar. 

Den målsägande mannen uppger i förhör att han inte har en skuld till mannen med kofoten, men däremot en av de andra männen som då står i hans hall. En dryg vecka tidigare säger han sig ha köpt narkotika på krita, till ett värde av 1 900 kronor, men att 1 000 redan betalats innan händelsen den här natten. Det går snart upp för den målsägande mannen att den man han gjort narkotikaaffären med, i själva verket bara förmedlade affären åt den man som nu står åtalad för rån och försök till utpressning.

Den målsägande mannen förklarar att han inte kan betala den återstående skulden där och då, men att han ska ordna det under dagen. Mannen, med kofot i handen, skriker att han vill ha något i pant och börjar gå runt i lägenheten och rota runt. När den målsägande mannen försökte lämna över sitt körkort som pant, så får han flera knytnävsslag i ansiktet och blir skallad.

Samtidigt så vaknar kvinnan. Hon ropar till sin sambo och fråga vem det är som knackat på. Från sovrummet hör kvinnan hur hennes sambo får stryk. När hon kommer ut i köket får hon syn på männen som står i hallen. Hon hör hur den misstänkte mannen hotar hennes sambo – om han inte betalar 1 000 kronor ikväll så ska de tömma lägenheten på saker och stampa på hans huvud. Kvinnan säger till männen att om de inte lämnar bostaden så ringer hon polisen. Männen lämnar sedan lägenheten när de hör att hon pratar med polisen. Med sig har den åtalade mannen en kontroll till en tv-spelskonsol, värd ungefär 700 kronor.

Den efterföljande dagen, klockan 21.26, vaknar den målsägande mannen till efter att ha somnat på soffan. Han väcks av hårda slag på fönstret. Mannen ber sin sambo att ringa polisen. Plötsligt krossas rutan och en röst, som de identifierar som den misstänkte mannen, hörs. Han säger: "Ska du lämna mina pengar?"

Paret blir rädda och gömmer sig i sovrummet i väntan på polis. Åtta minuter efter att de larmat polis så kommer det meddelanden på sociala medie-plattformen Snapchat till den målsägande mannen. Ett konto, tillhörande en okänd person, skriver och frågar om mannen ska betala pengarna. Det står också: "De e nt så smart för dig att anmäla så att Aina kommer" (Aina är slang för Polis, reds anmärkning).

Den målsägande mannen behövde uppsöka vård efter händelsen. Mannens sambo, kvinnan, uppger i förhör att hon inte kunde sova på en vecka efter händelserna och att hon lidit av panikångest. 

Den misstänkte mannen erkänner flera av anklagelserna i ett förhör som hålls i början av december, bland annat rån och försök till utpressning. Men han förnekar till att ha krossat rutan till bostaden och att han skulle stå bakom de meddelanden som skickades från det anonyma snapchat-kontot. Han bekräftar den målsägande mannens historia – att det hela handlar om en skuld för narkotika. 

Under måndagen hölls huvudförhandlingen i rättegången mot mannen, som är i 20-årsåldern och hemmahörande i Vimmerby.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!