Ljunghäll: "Har varit ett turbulent år"

Brist på komponenter, elpriser och krig har gjort att 2022 varit ett turbulent år för Metallfabriken Ljunghäll i Södra Vi. "Det har gått lite ryckigt. Ena stunden får vi gasa, andra stunden får vi bromsa", säger vd:n Anders Melin.

Ljunghäll har under 2022 varit starkt påverkat av den ostadiga situationen i omvärlden. "Det varit svårt att planera verksamheten. Bland annat med hur många anställda vi behöver ha", säger vd:n Anders Melin.

Ljunghäll har under 2022 varit starkt påverkat av den ostadiga situationen i omvärlden. "Det varit svårt att planera verksamheten. Bland annat med hur många anställda vi behöver ha", säger vd:n Anders Melin.

Foto: Jimmy Karlsson

Södra Vi2023-01-04 06:00

– Året har varit rätt turbulent. Vi drabbas i hög grad av det som sker ute i världen med krig och komponentbrist till och från. Det gör att det svårt att ha en stabil verksamhet, vilket går ut över anställda genom att vi ökar och minskar i antal. Det är inte så roligt, säger Anders Melin, som berättar att det framför allt är antalet inhyrd personal som fluktuerar. 

Energipriserna är ytterligare en faktor som starkt påverkat företaget. 

– Vi gör slut på mycket energi i vår process när vi smälter, formar och bearbetar. Nu när elpriserna gått i taket kostar det oss mycket pengar, vilket gör det svårt att få till ett tillfredställande resultat. 

undefined
Förhoppningen är att produktionstakten under det kommande året ska öka. Verksamhetens resultat under 2022 beskriver Anders Melin som "inte tillfredsställande".

Hur är resultatet för 2022?

– Verksamhetens resultat är att likställa med året innan. Det är inte tillfredsställande och beror på att volymerna inte kommit från våra kunder samtidigt som vi har haft väldigt höga energikostnader. 

Men trots årets många utmaningar menar Anders Melin att det finns ljusglimtar. 

– Det har varit en del roliga saker. Under 2018, 2019 och 2020 gjordes många större investeringar i utvecklad yta, fler maskiner och verksamhet som skulle gå igång. Den verksamheten har nu äntligen gått igång, vilket betyder att vi utökar våra leveranser till Scania. Ännu är vi inte uppe i den takt som vi skulle vilja vara, men vi är på väg. Det gör också att vi är några fler än vad vi var 2021, knappt 600 personer. 

Hur ser framtiden ut?

– Svårt att säga. Det är ett väldigt osäkert läge med ekonomin. Det är inflation, räntor som har gått upp och sedan vet vi inte vad kriget bär med sig. Men våra kunder säger att de tror på framtiden och därmed ska det kunna ge oss en ökad omsättning under året.

undefined
"Jag är inte rädd att det ska bli några dramatiska förändringar för företaget utan ser med tillförsikt på 2023", säger Anders Melin.

Kommer ni göra några investeringar under 2023?

– Vår bransch och våra kunder ställer nu om till eldrivna fordon. Vi arbetar med att få nya affärer inom den sidan och har haft framgång. Detta kräver investeringar, om än inte på samma nivå som under perioden 2018-2020.

Hur kommer antalet anställda påverkas?

– Vi utgår efter våra kunder. Om deras planer går i mål kommer vi ligga kring 600 anställda, kanske något fler. Om ökningen uteblir får vi överväga att minska i antal. Men jag ser inga dramatiska förändringar. Om det inte är så att det blir extremt tuff för hela världen, då kommer vi såklart behöva dra ner.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!