Ljunghälls har säkrat miljardaffär

Ljunghälls har tecknat avtal med en befintlig kund värt 1,5 miljarder kronor. Det tryggar inte bara produktionen under många år – utan leder också till både nyanställningar och stora investeringar i fabriken. "Det här visar att kunden har stor tillit till oss", säger Jonas Lindblad, key account manager på företaget.

Foto: Pressbild

Södra Vi2018-10-05 19:30

På fredagskvällen blev det känt att pressgjuteriet Ljunghälls i Södra Vi rott i hamn ett avtal med en av företagets största kunder, en lastbilstillverkare. I och med affären växlas samarbetet upp ytterligare.

– Vi var med och lade offerter på flera komponenter, men de här sticker ut i sin komplexitet och svårighetsgrad, vilket visar att kunden har stor tillit till oss, berättar Jonas Lindblad i ett pressmeddelande.

Det Ljunghälls fått förtroendet att leverera är tre nya typer av komponenter till deras nästa generations motorer och växellådor, varav en innehåller ny, banbrytande teknik.

Kontrakten sträcker sig över sex år och är tillsammans värda runt 1,5 miljarder kronor. Det kan jämföras med Ljunghälls årliga omsättning på runt 1,3 miljarder.

Det här avtalet säkrar produktionen under en lång tid framöver och det kommer att generera i nya arbetstillfällen på orten.

– Vi behöver operatörer i produktionen, projektledare, ingenjörer, tekniker och tjänstemän inom teknikområdet, säger Jonas Lindblad.

Företaget behöver också utöka produktionsytan och investera i nya maskiner för flera hundra miljoner kronor. Totalt kommer fabriken att byggas ut med runt 10 000 kvadratmeter och redan har man förberett sig genom ett utökat produktionstillstånd. Med all sannolikhet ger avtalet också en skjuts för Ljunghälls lokala samarbetspartners.

– Det här kommer förstås att påverka våra underleverantörer, säger Jonas Lindblad, som menar att ett redan gott samarbete, bra kvalitet och en hög teknisk standard lagt grunden till att Ljunghälls lyckades kamma hem affärerna med kunden, i dagens tuffa globala konkurrens.

– Vi har varit en pålitlig leverantör i flera år och har lång erfarenhet av gjutning. Vi hittar ofta bra tekniska lösningar och har en hög automationsnivå. Vi har alltid varit nyfikna och tidiga med ny teknik, och våra ägare möjliggör stora investeringar, avslutar Jonas Lindblad.

Ljunghäll

Ljunghäll är Vimmerby kommuns största arbetsgivare och norra Europas ledande företag i sin nisch. Företaget pressgjuter aluminiumdetaljer, maskinbearbetar och monterar.

Kunderna återfinns inom tillverkningsindustrin för tunga fordon och personbilar.

Det som gjort Ljunghäll känt i branschen är bland annat företagets höga kompetens och kunnande kring maskiner, verktygsteknik och programmering som ger stor kundnytta.

På fabriken i Södra Vi arbetar cirka 550 personer. Ljunghäll har även fabriker i Tjeckien, Kina och håller på att etablera sig i Kanada.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!