Matpriserna har stigit kraftigt under 2022. Enligt Matpriskollen ska höjningen på matrelaterade produkter ha uppgått till 14,9 procent mellan första november 2021 och sista oktober 2022. Prognosen för året är att matpriserna kommer fortsätta stiga. Konsumentverkets beräkning inför 2023 är att maten kommer bli cirka 20 procent dyrare jämfört med beräkningen som gjordes inför 2022. Matkostnaden för en familj med två vuxna och två barn beräknas bli 10 700 kronor för en månad.
– Vi har vant oss vid att mat inte kostar så mycket. För det är annat som kostar. Men tittar man tillbaka så har vi historiskt lagt mycket pengar på mat, berättar Ann Sellbrink.
Ann Sellbrink bor i Låxbo, belägen mellan Södra Vi och Gullringen. Hon är delägare i Klimatmat, driver Låxbo Lantkök och har länge arbetat som konsult inom matbranschen. Att få frågan om hur man ska dra ner på sina matkostnader är hon van vid. Speciellt under januari när plånboken för många ekar tom.
– Den brukar komma den här tiden. Men jag pratar om det här året runt. Att ta makten över vad man stoppar i sig så att man vet att man får sig bra grejer. Svaret kan vara svensk ärtsoppa. Det är lite kött men kött ger smak. Det är mycket ärter som är jättenyttigt och går att odla lokalt. Sedan är det mat som är bra för kroppen. Äter man lite knäcke till får man ännu mer fullvärdigt protein.
Vad är största skillnaden man kan göra?
– Laga mat och baka bröd. Att äta riktigt mat som består av råvaror och inte så mycket utfyllnad och smakförstärkare. Gärna laga från grunden. För även om halvfabrikat kan tyckas vara billiga så tittar du på näringsvärdet är det jättestor skillnad jämfört med det du gör själv.
Vetemjöl som vetemjöl, vad är det för skillnad om man köper eller bakar bröd?
– Brödet du köper innehåller ofta mycket luft. Du märker snart att du blir mycket mättare när du äter hembakt förutom att det är gott. När du gör själv kan du stoppa i andra grejer utan att det gör stor skillnad på smaken. Du kan ha grövre mjöl, mixa baljväxter och ha i degspadet, stoppa ner potatis som blivit kvar från middagen. Men framförallt om du nattjäser så gör det mycket för näringsupptaget.
Har du andra tips?
– Äta säsongsbaserat, exempelvis rotfruker och kål nu, och att inte slänga. Det är fortfarande så att vi har ett matsvinn där vi slänger omkring 30 procent. Ett bra sätt att spara pengar här och nu är att äta det som ligger i frysen. Istället för att det ska ligga där, glömmas bort och bli frostskadat.
Ser du någon risk med att priserna på mat höjs?
– Med tanke på kostnaderna för de svenska matproducenterna så är det väldigt viktigt att vi köper svenskt nu. De drabbas värre än vi andra nu när dieseln blir jättedyr och elen går upp. Eftersom vi har högre djurskyddskrav än resten av världen kostar det också mer från början att ta fram kött i Sverige, men det är jättebra kvalité. Så man måste tänka på att stödja den produktion som man vill ska finnas även om det svider lite i plånboken. Då kan man köpa mindre istället. Eller en billigare del. Man behöver inte köpa filé utan det går att göra mycket gott till exempel med färs. Det är också en beredskapsfråga. Blir det en kris är det inte säkert att andra länder vill exportera sin mat till oss.