Tisdagens trafikolycka och påföljande elavbrott fick också konsekvenser för flera stora arbetsplatser i kommunen. Ljunghäll i Södra Vi stannade helt och företagsledningen tvingades skicka hem all personal.
När trafikolyckan skedde blev det först ett kort elavbrott, ett så kallat blipp men strömmen kom tillbaka. Lite senare försvann den igen och fabriken blev helt strömlös under tio timmar.
– Efter ett sådant här stort strömavbrott tar det oss minst lika lång tid att få igång produktionen igen. Det innebär upp till 24 timmars produktionsbortfall och motsvarar sju till åtta miljoner i förlorad omsättning, berättar Anders Melin, VD för metallfabriken Ljunghäll AB
Ljunghäll är en stor elförbrukare. Under ett år gör fabriken av med 58 000 MWh. Det motsvarar 5 800 villor som gör av med 10 000 kWh per år. Fabriken har reservkraft i form av dieselaggregat för att hålla i gång viss belysning och några datorer men det räcker inte på långa håll för att hålla igång en elkrävande fabrik.
När elen försvann stannade produktionen direkt och det varma aluminiumet kyldes ned. Vid uppstart måste alla maskiner, som det kallas, nollställas. Men det kan också vara så att ugnar skadats när produktionen stannade av helt abrupt under okontrollerade former.
– När en ugn som normalt håller 700 grader kallnar så härdar eller stelnar aluminiumet och det påverkar delar av ugnarna som kan spricka, berättar Anders Melin.
Vid 14-tiden stod det klart att strömavbrottet skulle bli långvarigt. All personal skickades hem och parkeringen blev tom. Fabriken har 600 anställda. Man använder sig av såväl två, tre, fyra och femskiftssystem. Avbrottet i går gjorde att fabriken tappade tre skift.
Stängningen av fabriken innebär också att Ljunghälls kunder drabbas.
– Vi har inga lager så dagens leveranser kommer att vara inställda, vi informerar våra kunder. Leveranserna kommer att ske men produktionsbortfallet limiterar kundernas flexibilitet, berättar Anders Melin.
Ljunghäll har inte under de senaste 25-30 åren drabbats av något strömavbrott av samma omfattning. Kompensation från nätägaren Eon är för tidigt att diskutera säger Anders Melin.
– Just nu har vi fullt fokus på att få igång verksamheten.
Han var i fabriken tidigt på onsdagsmorgonen och det rådde en koncentrerad stämning för att få igång alla maskiner och processer.