Ortsbor vill se bättre trafikvett i Södra Vi

Respektera högerregeln och kör inte fortare än 50 kilometer i timmen. Tänk även på att det finns barn och djur i området. Det är budskapet i ett inlägg om Gallebovägen i Södra Vi på sociala medier.

Lokalbefolkningen i Södra Vi befarar att en allvarlig olycka inträffar om inget görs åt de höga hastigheterna på Gallebovägen.

Lokalbefolkningen i Södra Vi befarar att en allvarlig olycka inträffar om inget görs åt de höga hastigheterna på Gallebovägen.

Foto: Markus Danielsson

Södra Vi2023-08-18 17:00

En kommuninvånare från Södra Vi använder sociala medier till att belysa ett lokalt trafikproblem. Skribenten uppmanar de bilister som kör på Gallebovägen att sänka hastigheten till maximalt tillåtna 50 kilometer i timmen. Ett annat budskap handlar om att även respektera den högerregel som gäller när man passerar korsningen vid Ringvägen.

undefined
Trafiksituationen i korsningen Gallebovägen-Ringvägen i Södra Vi kritiseras i ett inlägg på sociala medier.

Kristina Lundin bor på Gallebovägen sedan många år tillbaka. Hon håller med skribenten till fullo.

– Det största problemet är farten. Det har alltid körts fort här. Man måste tänka på att det finns många barn och djur i området, säger Kristina Lundin.

I slutet av 2012 etablerades en obemannad bensinstation i ena änden av Gallebovägen. Det har inte gjort situationen bättre när det gäller de höga hastigheterna, menar Kristina Lundin.

undefined
Lokalbefolkningen i Södra Vi befarar att en allvarlig olycka inträffar om inget görs åt de höga hastigheterna på Gallebovägen.

– Många använder ju Gallebovägen när de ska ut från samhället och tanka. Det har helt klart blivit värre sedan macken kom dit.

Gallebovägen är en kommunal väg. Har ni pratat med kommunen om problemet?

– Södra Vi är inte prio ett i den här kommunen, om man säger så, fortsätter Kristina Lundin.

Bland de övriga kommentarerna till inlägget märks bland annat en synpunkt om att sänka hastigheten från 50 till 30 kilometer i timmen. En annan kommentar handlar om att sätta upp farthinder längs med Gallebovägen.

Vad säger polisen om läget? Gabriella Bodger är gruppchef för polisen i Vimmerby. Hon säger att det går bra att kontakta polisen om man känner att det körs i för höga hastigheter i något specifikt område.

undefined
Gruppchefen för polisens ingripandeenhet, Gabriella Bodger, säger att polisen prioriterar fartkontroller i den mån de hinner med.

– När vi får ett önskemål om att komma och mäta hastigheten så försöker vi alltid att göra det men det är samtidigt i mån av tid. Jag vet att vi tidigare har varit i Södra Vi och kollat hastigheten i andra delar av samhället, säger hon.

Gabriella Bodger säger också att det ibland kan tyckas som att ett fordon kör för fort fastän så inte är fallet.

– Många gånger är det en upplevd känsla att det går för fort. Sedan finns det givetvis även fordon som kör för fort också.

Kan de boende vid Gallebovägen räkna med en hastighetskontroll under den närmaste tiden?

– Det är inte omöjligt att de som jobbar i helgen åker ut och ställer sig i området, säger Gabriella Bodger avslutningsvis.

undefined
Bollen intill Gallebovägen vittnar om att det kan finnas lekande barn i närheten.
undefined
Många bilister uppges köra 70 kilometer i timmen även före skylten på bilden. Där är hastigheten maximalt 50 kilometer i timmen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!