Leif Frank lämnade Märsta i Sigtuna kommun 2017 för att bo permanent i Södra Vi-villan han köpt som sommarställe av två skäl.
– Det är mycket billigare att bo i Södra Vi, och jag hade fått jobb härnere.
När den 300 år gamla grannfastigheten lades ut till försäljning 2018 såg han både potential och jobb.
– Det var otroligt mycket att göra, men jag insåg också att här skulle man kunna hitta på något. Men visst var det ett slit, vi har fått byta alla fönster, riva ända in till timret – det blev en helrenovering.
Cecilia Ekberg Frank flyttade till Södra Vi 2020 och paret öppnade café i huset mitt under pandemin, september 2021.
– Vi kände att det passade att ha café här, det var lite som att sluta cirkeln. Huset hade varit i Brunnsparkens ägo i början av 1900-talet, sedan såldes det till en privatperson 1941 som drev restaurang och café här. Det händer att vi får gäster som berättar att de varit här på begravningskaffe eller bröllopsfest.
Konceptet ”bara söndagar” och ”restriktioner” kan låta som en uppförsbacke. Så blev det inte, säger de.
– Tvärtom, vi själva saknade ett söndagsöppet fik, Vimmerby kändes ganska dött på just söndagarna. Och därmed konkurrerar vi ju heller inte med någon annan. Och successivt har det blivit mer än söndagar, det kan vara ett gäng damer som vill komma mitt i veckan, begravningsfika, bouleavslutning och lite catering. Till advent kör vi också julsmörgås och jultallrik, säger Cecilia, som nu jobbar heltid i verksamheten.
Efter fyra år konstaterar de att satsningen slog rätt.
– Vi har många stammisar, det är väldigt kul. Gäster som bara måste stanna till här på genomresa, bland annat ett gäng mc-killar från Danmark. Det är också en hel del som kommer utifrån, kanske ser man det som en liten söndagsutflykt med bilen.
Den gångna sommaren har antalet besökare ökat rejält.
– Det har varit ett väldigt tryck och många utländska turister, vi har nog dubblat antalet gäster under juli och augusti, och nu börjar vi känna att det är dags att utveckla verksamheten. Det har gått jättebra, säger Leif Frank.
Nästa projekt blir ett större kök för att kunna utöka med mer varma rätter.
– Vi har redan, utöver fikabröd och mackor, lite enklare rätter idag, men vi vill satsa mer på matutbudet. Kunderna har också efterfrågat quiz, så det kör vi igång med under hösten, och vi funderar på att ansöka om utskänkningstillstånd.