Nischade caféet har dubblat antalet gäster i sommar

Söndagsöppet fik i Södra Vi – en nischad företagsidé, som efter fyra år är på väg att växa. ”Vi har nog dubblat antalet gäster i sommar”, säger Leif Frank och Cecilia Ekberg Frank, som har flera nyheter på gång.

Cecilia Ekberg Frank jobbar nu heltid i företaget och det där med söndagar tänjs det på. "Det kan vara olika bokningar, ett gäng som vill komma mitt i veckan, begravningskaffe, eller en avslutning där man vill komma och äta en macka."

Cecilia Ekberg Frank jobbar nu heltid i företaget och det där med söndagar tänjs det på. "Det kan vara olika bokningar, ett gäng som vill komma mitt i veckan, begravningskaffe, eller en avslutning där man vill komma och äta en macka."

Foto: Rebecca Forsgren Malmström

Södra Vi2024-09-23 06:00

Leif Frank lämnade Märsta i Sigtuna kommun 2017 för att bo permanent i Södra Vi-villan han köpt som sommarställe av två skäl.

– Det är mycket billigare att bo i Södra Vi, och jag hade fått jobb härnere.

När den 300 år gamla grannfastigheten lades ut till försäljning 2018 såg han både potential och jobb.

– Det var otroligt mycket att göra, men jag insåg också att här skulle man kunna hitta på något. Men visst var det ett slit, vi har fått byta alla fönster, riva ända in till timret – det blev en helrenovering.

undefined
Cecilia Ekberg Frank jobbar nu heltid i företaget och det där med söndagar tänjs det på. "Det kan vara olika bokningar, ett gäng som vill komma mitt i veckan, begravningskaffe, eller en avslutning där man vill komma och äta en macka."

Cecilia Ekberg Frank flyttade till Södra Vi 2020 och paret öppnade café i huset mitt under pandemin, september 2021.

– Vi kände att det passade att ha café här, det var lite som att sluta cirkeln. Huset hade varit i Brunnsparkens ägo i början av 1900-talet, sedan såldes det till en privatperson 1941 som drev restaurang och café här. Det händer att vi får gäster som berättar att de varit här på begravningskaffe eller bröllopsfest.

Konceptet ”bara söndagar” och ”restriktioner” kan låta som en uppförsbacke. Så blev det inte, säger de.

– Tvärtom, vi själva saknade ett söndagsöppet fik, Vimmerby kändes ganska dött på just söndagarna. Och därmed konkurrerar vi ju heller inte med någon annan. Och successivt har det blivit mer än söndagar, det kan vara ett gäng damer som vill komma mitt i veckan, begravningsfika, bouleavslutning och lite catering. Till advent kör vi också julsmörgås och jultallrik, säger Cecilia, som nu jobbar heltid i verksamheten.

undefined
"Vi har en hel del stammisar, och det är kul. En del gillar att sitta hos oss länge, i flera timmar."
undefined
Räkmackor är poppis, men nästa steg blir större kök och mer varma rätter.

Efter fyra år konstaterar de att satsningen slog rätt.

– Vi har många stammisar, det är väldigt kul. Gäster som bara måste stanna till här på genomresa, bland annat ett gäng mc-killar från Danmark. Det är också en hel del som kommer utifrån, kanske ser man det som en liten söndagsutflykt med bilen.

Den gångna sommaren har antalet besökare ökat rejält.

– Det har varit ett väldigt tryck och många utländska turister, vi har nog dubblat antalet gäster under juli och augusti, och nu börjar vi känna att det är dags att utveckla verksamheten. Det har gått jättebra, säger Leif Frank.

Nästa projekt blir ett större kök för att kunna utöka med mer varma rätter.

– Vi har redan, utöver fikabröd och mackor, lite enklare rätter idag, men vi vill satsa mer på matutbudet. Kunderna har också efterfrågat quiz, så det kör vi igång med under hösten, och vi funderar på att ansöka om utskänkningstillstånd.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!