Personalbrist i hemtjänsten ska lösas med mer personal

Nya tjänster i hemtjänsten och två nya enhetschefer inom äldreomsorgen ska förbättra situationen för både medarbetare och brukare.

Hemtjänsten i Södra Vi har kritiserats för personalbristen och både brukare och medarbetare har larmat genom tidningen. Nu tror man sig ha hittat en lösning på delar av problematiken.

Hemtjänsten i Södra Vi har kritiserats för personalbristen och både brukare och medarbetare har larmat genom tidningen. Nu tror man sig ha hittat en lösning på delar av problematiken.

Foto: Jimmy Karlsson/Sofie Olsson

Södra Vi2022-01-13 06:00

Enligt källor till Vimmerby Tidning ska flera tjänster i Södra Vi hemtjänst lysas ut inom kort. Något som bekräftas av Hanna Revelj Westrin, verksamhetschef för vård och omsorg i hemmet.

– Vi ser ett behov av en handfull tjänster där vi idag går runt på timvikarier. Behovet finns där och såhär kan vi täcka upp för brukarnas behov och minska antalet timvikarier. Det är något positivt som kommer bli bättre för brukarna.

Innebär det några ökade kostnader?

– Nej, det här är ett behov vi redan har idag men genom att utöka ordinarie personalgrupp och minska ner på timvikarier kan vi samtidigt minska antalet olika personer som brukarna möter.

Enligt ytterligare uppgifter till tidningen ska det nya personalbehovet även röra sig om personal som har slutat, något som Revelj Westrin dementerar.

– Nej, inte enligt min vetskap, säger hon.

I dagsläget söker man även två enhetschefer till äldreomsorgen i kommunen. Men man vill inte svara på om någon av de tjänsterna är tänkta till Södra Vi hemtjänst – detta trots att enheten i dagsläget saknar en ordinarie chef.

– Vi söker två enhetschefer för äldreomsorgen, men inte specifikt för Södra Vi. Så brukar vi aldrig utannonsera våra tjänster. Det är en enhetschef inom ett annat område som sagt upp sig – men stannar kvar inom socialförvaltningen. När det är en vakans får man söka internt och då kan vi inte veta vilka enheter som kan påverkas, säger socialchef Anette Nilsson. 

Men den person som var enhetschef för Södra Vi i somras är inte kvar?

– Nej, han har internt sökt och fått en annan tjänst inom socialpsykiatrin. Han var tidigare ambulerande enhetschef och under en period i Södra Vi, säger Nilsson.

Att Södra Vi hemtjänst står utan ordinarie enhetschef beror på en sjukskrivning och därför har man i nuläget löst situationen med två tillfälliga enhetschefer.

– Det är två medarbetare som är i personalgruppen i övrigt och som hjälps åt att täcka upp då ordinarie enhetschef är delvis sjukskriven, berättar verksamhetschef Hanna Revelj Westrin.

Men ni söker ändå ingen ny enhetschef till Södra Vi?

– Vi har en tillfällig lösning nu som påverkar hela området för att det finns en lucka för ordinarie enhetschefen. Vi kommer att behöva lösa det hur eller hur och en lösning kan se olika ut. Men vi vill såklart få till en så bra lösning som möjligt, säger Revelj Westrin.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!