Proffsdansaren: "Synd att det ska bli konflikter"

I en uppmärksammad insändare riktas kritik mot "de nya dansarna" som tar dansen på lite för stort allvar. Vimmerby Tidning har pratat med proffsdansaren Petra Bergman om kritiken, kärleken till sportdansen och klubbens kommande jubileum.

Det blir snabbt fullt på dansgolvet när Vimmerby Sportdansklubb har föreningsfest.

Det blir snabbt fullt på dansgolvet när Vimmerby Sportdansklubb har föreningsfest.

Foto: Privat

Södra Vi2023-11-16 05:30

Vimmerby Sportdansklubb har hemmasäte på Pumpen i Södra Vi och erbjuder danskurser på både nybörjar och avancerad nivå.

– Har man inte dansat innan är det en bra start att börja med bugg och fox, som är en social dans. I många klubbar är det basen i en förening, säger Petra Bergman.

Hon är kursledare och vice ordförande i Vimmerby Sportdansklubb, som fyller 40 år 2024.

– Vi kommer fira hela året! Det blir både öppet hus och många spännande extraerbjudanden.

Petra Bergman har varit medlem i Vimmerby Sportdansförening i tolv år, och hänger gärna på Pumpen på helgerna.

– Är det dans på Pumpen så är jag där, så är det! Vi dansare har ibland inga andra kontakter med varandra förutom när vi ses och dansar, så det är ett bra tillfälle att ses, säger hon.

Det som Petra tycker bäst om med sportdans är gemenskapen och utvecklingen. Det är också det hon tror som skiljer sportdans från socialdans.

– Sportdans handlar mer om teknik. Det har en tävlingsinriktning där man vill nå nya mål. Något glas kan man ta på en lördagskväll, men det är väldigt måttligt. Det är inte fest. För vissa är det bara vatten som gäller.

undefined
Petra Bergman ser sig själv både som sport- och socialdansare. Här på dansgolvet tillsammans med sambon Mattias Karlsson. "Dans och musik går ihop, det är liveband och det är stämning, det är det vi ska njuta av. Man vill ju vara många på golvet och dela det där", säger hon.Petra Bergman ser sig själv som både sport- och socialdansare.

– Jag försöker dansa med alla ute på banorna, jag tycker det är kul med dans och att få röra min kropp. Tävlingsdans är stort, men föreningar behöver också kunna erbjuda det här till de som vill ha gemenskapen, röra sig till musik, träffa andra och inte ha någon prestation i det.

Petra har märkt att karaktären har skiftat på dansbanorna de senaste åren.

– Tittar man på folkparksdanserna för 30 år sedan och hur det sett ut de senaste tio åren så är det ju skillnad. Det var fikakorg och en öl i baren, fest och klä upp sig, till att det är vattenflaska och dansa mer som en motionsform. Men jag vet inte om det märks av för att det är mer tävlingsdans på dansgolven, eller om det är ett bortfall av de övriga dansarna.

undefined
Petra Bergman förstår att sportdans kan verka prestationsdrivet på de sociala dansgolven.Det råder delade meningar om tävlingsdansens intåg på dansbanorna. I en uppmärksammad insändare till Vimmerby Tidning riktas kritik mot "de nya dansarna".

– Det är ju inte tävling på socialdans, så vissa tycker att man kan gå in med en annan attityd på socialdansgolven, säger Petra Bergman.

Hon tror att det omedvetet kan bli lite prestationsinriktat.

– Man kan mycket och dansar med andra som kan mycket, så att man får det man själv vill ha i dansen såklart. Man behöver ju matcha varandra, och det kanske betyder att man inte dansar med alla på en social danskväll. Jag vet att det finns de som har upplevt att det är svårt att bli uppbjuden. Det blir en prestation mer än att det ska vara kul.

– Det är synd att det ska bli känsligt tänker jag, det ska inte behöva vara så. Dans och musik går ihop, det är liveband och det är stämning, det är det vi ska njuta av. Man vill ju vara många på golvet och dela det där. Det är synd att det ska bli konflikter.

Tror du att det finns en risk att man skrämmer bort de andra när ni är så duktiga?

– Jo, det tänker jag, att det finns en risk. Jag tror vi alla vill att dans ska vara välkomnande, och man kan bli inspirerad av att se varandra dansa, men så är det inte för alla, säger Petra Bergman.

Vimmerby Sportdansklubb blev Årets Förening i sydöstra distriktet 2022, och fick pris av Svenska Danssportsförbundet i mars. Vice ordförande Petra Bergman tog emot diplomet. Från vänster: Emelie Johansson, Petra Bergman, Alexander Schytt, Sven Bergman, Cecilia Dahlgren, Mathilda Svensson och Hannah Svensson.
Vimmerby Sportdansklubb blev Årets Förening i sydöstra distriktet 2022, och fick pris av Svenska Danssportsförbundet i mars. Vice ordförande Petra Bergman tog emot diplomet. Från vänster: Emelie Johansson, Petra Bergman, Alexander Schytt, Sven Bergman, Cecilia Dahlgren, Mathilda Svensson och Hannah Svensson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!