Provfiske bekräftar - Vimmerbysjön kunde må bättre

Mört, mört, mera mört. Första standardiserade provfisket i Krön visar att den är fiskrik. ”Det här är det mesta jag varit med om under 15 års provfiske i 150 sjöar”, säger fiskerikonsulent Carl-Johan Månsson.

Fiskerikonsulent Carl-Johan Månsson jobbar på uppdrag för fiskevårdsföreningar, vattenråd och kommuner i hela Sverige. Här med två typiska karpfiskar från Krön, mört och braxen.

Fiskerikonsulent Carl-Johan Månsson jobbar på uppdrag för fiskevårdsföreningar, vattenråd och kommuner i hela Sverige. Här med två typiska karpfiskar från Krön, mört och braxen.

Foto: Rebecca Forsgren Malmström

Södra Vi2020-08-14 06:00

Kröns FVOF, Kröns Fiskevårdsområdesförening, har fått 70 000 kronor från länsstyrelsen för att kolla status på sjön med ett standardiserat nätprovfiske. Syftet är att undersöka fiskbeståndet, vilka arter som finns, och framförallt hur reproduktionen ser ut.

Under tre nätter har man lagt ut åtta nät per natt. Från morgonkaffetid har frivilliga från föreningen rensat näten, för att fiskerikonsulent och fiskeribiolog Carl-Johan Månsson ska kunna väga och mäta. Många fiskar blev det - snittet brukar ligga på 30 fiskar per nät, här handlar det om 300-350.

Fältarbetet ska ge mått på hur sjön mår, och också resultera i en rapport senare i år och bli faktaunderlag för åtgärdsplan.

Hur mår då Krön?

– Det ser inte bra ut, det är inte så att "ju mer fisk desto bättre". Det här är det mesta jag varit med om och är ett klassiskt tecken på en sjö som är för näringsrik, säger Carl-Johan Månsson, som säger att det alltid finns saker att göra, men att det tar decennier att vända det jordbruk, industrier och boende påverkat under mer än hundra år.

Fiskbeståndet visar på mycket karpfisk, som mört och braxen och gös som grumlar – och få större rovfiskar som gädda och abborre, som skulle behövas för balansens skull. Reduceringsfiske skulle kunna vara en åtgärd, men är en stor insats som kräver resurser.

– Man kan säga att det är som att rensa morotslandet. Rensar du inte bort små morötter får du inga större, säger kassör Steve Ingström.

Att föreningen får kunskap är en viktig utgångspunkt för långsiktiga förbättringsarbeten.

– Vi måste lära oss av expertisen för att veta hur vi kan påverka och samverka. Genom att lyfta det här hoppas jag fler blir intresserade och att fler andelsägare runt sjön får förståelse för vad det är vi äger, en jättefin resurs i sportfiske och matfisk. Som ett tillägg kommer föreningen att skicka en del fisk på analys, som ska ge svar på hur nyttig fisken vi drar upp är, säger Steve Ingström.

Föreningens ordförande Stefan Westerberg representerar även Stångåns vattenråd, som jobbar med vattenmiljöer längs Stångån.

– Det här är ett stort och viktigt helhetsarbete. Krön är berömd bland sportfiskare, men det handlar om mycket mer än det. Allt arbete är inriktat på att motverka övergödning och att få bättre vattenmiljöer enligt EU:s vattendirektiv.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!