Så påverkas Ljunghäll av materialbristen inom branschen

Bristen på halvledare och andra material påverkar fordonsindustrin. "Hittills har situationen gått att hantera" menar Ljunghälls vd Anders Melin.

"I vår verksamhet så omfattas inte vi som andra inom branschen när det gäller bristen på halvledare. Vi drabbas inte lika hårt. Däremot påverkas vi indirekt", berättar Anders Melin vd på Ljunghäll.

"I vår verksamhet så omfattas inte vi som andra inom branschen när det gäller bristen på halvledare. Vi drabbas inte lika hårt. Däremot påverkas vi indirekt", berättar Anders Melin vd på Ljunghäll.

Foto: Jimmy Karlsson

Södra Vi2021-08-29 19:00

Många stora företag inom fordonsindustrin har varit tvingade att begränsa sin produktion på grund av materialbrist. För ett par dagar sedan fick Ljunghäll AB i Södra Vi reda på att en av deras kunder, Volvo Cars, stänger ner produktionen i fem dagar under nästa vecka. 

– Det är ett exempel på hur vi indirekt påverkas, berättar vd Anders Melin.

– Under den tiden som de har stängt kommer vi inte att kunna leverera till dem, vilket direkt innebär minskad omsättning. Med så kort varsel hinner vi inte heller ställa om verksamheten för att ta vara på den tiden på ett bra sätt. 

Han berättar att metallfabriken sett längre leveranstider på utrustning och reservdelar till följd av pandemin men att den stora utmaningen är att ställa om när deras kunder drabbas av bristen på bland annat halvledare. 

– Alla våra kunder har på något sätt påverkats av att de inte kunnat producera så mycket som de vill. Vi får planer av dem och tar på oss kostnader för att kunna genomföra dem. Så när kundernas leveransplaner inte verkställs påverkas vi negativt. Naturligtvis hanterar vi vissa svängningar men om alla kunder har problem samtidigt blir påverkan större.

undefined
"Vi kan säga att 2021 har vi sett med tillförsikt framemot och följer i stort sätt planerna vi hade. Sedan kan man alltid göra bättre ifrån sig", säger Anders Melin vd på Ljunghäll.

Ljunghäll är en av de största privata arbetsgivarna i kommunen med omkring 550 anställda. Men några nedskärningar på grund av den osäkra situationen är det inte på tal om. 

– Den lägre omsättning gör att vi inte täcker alla våra kostnader. Men det är inte på den nivån att vi har börjat prata om några uppsägningar eller permitteringar. Skulle det däremot fortsätta under en längre tid så är det klart att vårat resultat blir sämre än vad vi har förväntat oss och att vi på något vis behöver anpassa oss.

Anders Melin berättar att företaget trots allt följer de planer som satts upp i stort och menar att framtiden ser positiv ut.

– Vi räknar med att kunna öka mellan fem till 10 procent årligen fram till 2024. Så det är troligt att vi framåt kommer nyanställa. Sedan vet man aldrig vad som händer i världen. Vi är leverantörer till en industri som producerar bilar och lastbilar så vi följer deras utveckling. Gå de upp så går vi upp, går de ner så går vi ner. 

Ett frågetecken finns kring vad som kommer att hända under hösten med smittspridningen av covid-19.

– Visst oroar man sig för att det ska öka, inte bara på grund av ekonomin utan också för våra medarbetare. Jag är mån om att de ska få vara friska.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!