Kan få dryga böter efter festkväll

En man i 25-årsåldern riskerar dryga böter efter en festkväll i Södra Vi. Om tingsrätten dömer enligt åklagarens förslag landar slutnotan på över 20 000 kronor.

I polisförhör uppger mannen att han hade druckit tre drinkar och fyra cider den aktuella kvällen. Strax efter klockan 01.00 hamnade han i trubbel ute på parkeringen.

I polisförhör uppger mannen att han hade druckit tre drinkar och fyra cider den aktuella kvällen. Strax efter klockan 01.00 hamnade han i trubbel ute på parkeringen.

Foto: Arkiv

Södra Vi2023-03-25 18:52

Det var i slutet av februari som mannen åkte till Pumpen i Södra Vi för att ha en trevlig kväll. Omkring tusen personer var på plats för att lyssna på succébandet Sofie Svensson och dom där, som bland annat ligger bakom låten "Bubbel på balkongen".

Enligt polisen var det en hög berusningsnivå och flera personer omhändertogs. Det gjorde att patrullerna fick åka flera vändor mellan Pumpen och arresten i Vimmerby.

Vid 01-tiden på natten återvände en av patrullerna till feststället. Då var det flera personer som stod i vägen när polisbilen skulle parkera. De flesta flyttade på sig – men inte alla.

Den nu åtalade mannen blev irriterad och sa något i stil med: "Snutjävlarna kan väl flytta på sig".

Det uttalandet togs inte emot väl. Den ena polisen gick fram till mannen som då ska ha återupprepat vad han sa. Så långt är både polisen och mannen överens om vad som hände. Därefter går versionerna isär.

Flera poliser uppger att mannen betedde sig våldsamt när en av polismännen tog tag i honom. Han satte sig i motvärn genom att streta med armar/ben, och försökte på så sätt förhindra polismännens myndighetsutövning. Han lades ner på backen, belades med handfängsel och fördes till arresten i Vimmerby för att sova ruset av sig.

Själv uppger mannen att han inte gjorde något motstånd, utan ryggade tillbaka på ett naturligt sätt när polisen började rycka i honom. Han var onykter, men inte full, och hade inte behövt omhändertas enligt LOB (Lagen om omhändertagande av berusade personer).

Nu blir det upp till tingsrätten att avgöra om mannen, som bor i Vetlanda kommun, har gjort sig skyldig till något brott. Han åtalas för våldsamt motstånd och det föreslagna bötesstraffet är 21 600 kronor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!