Södra Vi hyllas för engagemanget

Bevara Vimmerby har haft årsmöte och den här gången hölls mötet i Brunnssalongen, Södra Vi. Ingen slump – årets diplom tilldelades nämligen Södra Vi hembygdsförening för deras arbete med Agne Lindblads museum och Brunnsparken.

"Skördetåget" är en av de fina träskulpturerna som efterlämnats av Agne Lindblad.

"Skördetåget" är en av de fina träskulpturerna som efterlämnats av Agne Lindblad.

Foto: Roelof Stroetinga

Södra Vi2018-05-31 10:00

Innan årsmötet fick de dryga fyrtiotalet närvarande medlemmarna en rundvandring i parken och i Agne Lindblads museum.

Inger Claesson och Ingmar Eklund berättade om källhusets historia och Södra Vi Hembygdsförenings historia och arbete. Hälsobrunnens historia började 1755, då det hälsobringande vattnet i Södra Vi blev ett komplement till den bristfälliga sjukvården. Brunnen besöktes ända fram till 1946.

Ur föreningen Bevara Vimmerbys verksamhetsberättelse kan nämnas att föreningen ska prioritera att Karlsbergstomten bebyggs med bostäder och att arkitekturen ska ha en naturlig fortsättning av Båtmansbacken. Föreningen arrangerade tillsammans med Vimmerby Tidning en debattkväll med temat "Att bevara och bebygga ett vackrare Vimmerby".

Hela styrelsen omvaldes. Ordförande är Mikael Sandström, Peter Andrea kassör, Mikael Ståhl vice ordförande, Ricky Andersson sekreterare och övriga ledamöter Lena Dahl och Leif Larsson.

Som avslutning överlämnade Mikael Sandström årets Bevara Vimmerby-diplom till Södra Vi Hembygdsförening.

Motiveringen lyder: ”Södra Vi Hembygdsförening har i många år varit ett föredöme för Sveriges hembygdsföreningar. Genom initiativförmåga och en sällan skådad entusiasm har man bevarat Agne Lindblads kvarvarande verk och skapat ett intressant museum. Likaså har man genom sin skötsel av Brunnsparken bevarat byggnader och miljö samtidigt som man lyckats utveckla den.”

Det blev guidad rundtur i Agne Lindblads museum.
Det blev guidad rundtur i Agne Lindblads museum.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!