Sportdansare och folkdansare möts

Vimmerby sportdansklubb och Vimmerby folkdanslag inleder ett samarbete. På söndag arrangeras en kortkurs i folkdans.

Lina Edelborg och Mathilda Svensson i sportdansklubben avslutar höstens foxkurser med att även erbjuda en intensivkurs i folkdans samma dag. Den leds av Vimmerby folkdanslag.

Lina Edelborg och Mathilda Svensson i sportdansklubben avslutar höstens foxkurser med att även erbjuda en intensivkurs i folkdans samma dag. Den leds av Vimmerby folkdanslag.

Foto: Ivonne Svahn

Södra Vi2019-11-25 16:02

Vimmerby sportdansklubb erbjuder varje år flera danskurser. Under hösten har bland annat cirka 200 personer deltagit i olika nivåer av buggkurser och foxkurser.

– När vi har haft utvärdering efter kurserna har andra danser också efterfrågats, förklarar Lina Edelborg och Mathilda Svensson, som under hösten bland annat varit ledare för foxkurserna.

Tango, folkdanser och kizumba är danser som funnits med på önskelistan, likaså intensivkurser, vilket man nyligen haft i smothfox.

Nu tar klubben ett danssteg längre och vidgar repertoaren med folkdans. Det sker med hjälp av Vimmerby folkdanslag som på söndag leder en intensivkurs i folkdans och även lär ut några gillesdanser.

– Det är många som dansar bugg men ibland spelas en schottis och vals och då kan man inte det, säger Ann-Britt Frost i folkdanslaget, som blir en av söndagens ledare. 

Kan man lära sig folkdans på ett par timmar?

– Man kan lära sig så mycket så man får ett hum om det och kan vara med och dansa schottis, polka och vals, förklarar hon.

– Det här blir bara ett smakprov, säger Ann-Britt Frost och berättar att tanken finns att starta en nybörjarkurs i Sveasalen i Vimmerby i januari. Av den anledningen säger hon att man kommer att vänta med hambo.

När var det en nybörjarkurs senast?

– Det kommer jag inte ihåg. Det är säkert tio år sedan. Vi har försökt dra igång kurser flera gånger, senast för tre-fyra år sedan men då har det inte funnits något intresse, förklarar hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!