Sugen på att flytta ett 1700-talshus? Här är chansen!

Är du sugen på ett riktigt projekt? I byn Skärstad finns det ett 1700-talshus att sätta tänderna i. Men du får själv montera ned det, flytta det och montera upp det igen.

Per Carlsson är uppvuxen i Skärstad. Nu planerar han och familjen att bygga ett lite mindre, modernare hus att kunna vistas i när de besöker hemtrakterna.

Per Carlsson är uppvuxen i Skärstad. Nu planerar han och familjen att bygga ett lite mindre, modernare hus att kunna vistas i när de besöker hemtrakterna.

Foto: Sofie Olsson/privat

Södra Vi2021-05-09 16:00

Det är Per Carlsson med familj som är säljare. Han bor i Upplands Väsby men är uppvuxen i Skärstad.

– Det är ett timrat hus, en timmerstomme på gammaldags sätt runtom i hela huset. Lite senare är det lagt en stående panel på för att skydda timret, berättar han.

Huset ligger på en tidigare granngård till hans föräldragård. 

– Det är en släkt som heter Wisén som har ägt huset och gården. 1949 dog en gammal dam som var den sista i Wisén-släkten, så då köpte min pappa gården på auktion. 

Genom släktforskning har han kunnat spåra släkten Wisén tillbaka till 1800-talet, men huset tycks vara äldre än så. En byggkonsult menar att huset byggts någon gång i slutet av 1700-talet.

– Byggkonsulten hittade ett byggsätt som han baserat på eldstadens placering bedömde kom från slutet av 1700-talet. Huset är isolerat med kodynga. Förr användes kodynga och halm packat till en massa som isolering.

undefined
Huset har stått obebott sedan 1957. Huset har två våningar och en vind. På varje plan finns ett kök och en storstuga – alltså ett stort rum med en murad eldstad.

Huset har stått obebott sedan 1957. Familjen Carlsson har planer på att bygga ett hus de kan bo i när de är nere och besöker barndomsgården. Därför är nu planen att sälja det gamla huset till någon som vill demontera det, transportera det till en annan plats och bygga upp det igen. Enligt Carlsson så finns det några intressenter.

– Vi har noga övervägt att renovera huset, men både min fru och jag och framförallt barn och barnbarn vill ha ett mindre hus av modern stil när vi kommer ner. Planerna är att uppföra något under nästa år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!