Hemtjänsten: "De har absolut utnyttjat vår okunskap"

I en intervju med Vimmerby Tidning berättar verksamhetschef Hanna Revelj Westrin om vägen till splittring och nu reagerar hemtjänstpersonalen på hennes formuleringar om samverkan och personalkontakt. Det finns också en besvikelse över fackförbundet Kommunals hantering.

Medarbetarna i Södra Vi är besvikna på hur lite fackförbundet Kommunal kunnat påverka beslutet om splittring. Flera ämnar nu att lämna då de anser att medlemskapet inte fyller någon funktion. De vill också dementera några av verksamhetschef Hanna Revelj Westrins uttalanden i tidigare artikel.

Medarbetarna i Södra Vi är besvikna på hur lite fackförbundet Kommunal kunnat påverka beslutet om splittring. Flera ämnar nu att lämna då de anser att medlemskapet inte fyller någon funktion. De vill också dementera några av verksamhetschef Hanna Revelj Westrins uttalanden i tidigare artikel.

Foto: Sofia Axelsson/Johanna Rotebäck

Södra Vi2022-04-08 06:00

I tidigare intervju med verksamhetschef Hanna Revelj Westrin berättar hon att samtal med medarbetare har legat till grund när hon fattat beslut om splittring. Något medarbetarna själva nu reagerar på.

– Vem har hon pratat med för hon har inte pratat med oss, säger en medarbetare till Vimmerby Tidning.

Efter arbetsplatskartläggningen hade man, enligt medarbetarna, ett gemensamt möte med verksamhetschefen där hon presenterade kartläggningen och alla fick en kopia. Då närvarade nio medarbetare. Därefter följde ett uppföljande möte – även det i grupp.

– Då var vi bara sex personer närvarande, det tog hon som motiv för att vi inte var intresserade – att vi visade lågt intresse – men folk var ju sjuka.

undefined
Medarbetarna i Södra Vi är besvikna på hur lite fackförbundet Kommunal kunnat påverka beslutet om splittring. Flera ämnar nu att lämna då de anser att medlemskapet inte fyller någon funktion.

En medarbetare reagerar även på verksamhetschefens svar på vilka som tagit fram riskbedömningarna.

– Vi har ju inte fått vara med och utformat dem. De kom som färdigifyllda papper redo att skrivas på. 

Att arbetsgivaren ska ha styrt mot ett redan förutbestämt mål är medarbetarna övertygade om.

– Vi har känt hela tiden att det är mycket som vi inte har haft kunskap om för att vi aldrig varit i en sån här situation innan och vi har behövt smälta saker som sagts eller som vi tagit del av men då har vi förväntats kunna svara direkt och det har varit till deras fördel. De har absolut utnyttjat vår okunskap. Men inte heller Kommunal har klivit in. De har ju suttit och lyssnat på allt.

Medlemmarna menar att de hade förväntat sig mer och att fackförbundet inte kunnat bistå med mer upplevs som en besvikelse.

– Vi är flera som ska gå ur Kommunal nu. Vi är många som varit medlemmar i många år men det spelade ingen roll när vi behövde dem. Det kändes som att de hade gett upp redan innan, säger en av de fackliga medlemmarna.

I måndags delades de nya tjänsterna ut och två medarbetare väljer enligt obekräftade uppgifter till Vimmerby Tidning att lämna sina tjänster i kommunen helt. 

– De erbjöd alla att börja dagen efter. Det är väldigt bråttom med allting, vi ska bara bort. Innan den 17 april ska alla vara ute, säger en medarbetare.

Har ni haft ny personal som gått bredvid nu då?

– Nej det har inte kommit in något nytt folk och gått bredvid. 

* Vimmerby Tidning har under torsdagen sökt fackförbundet Kommunal för kommentar. 

Hanna Revelj Westrin är verksamhetschef för hemtjänsten.
Hanna Revelj Westrin är verksamhetschef för hemtjänsten.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!