Tidigare landshövding från Södra Vi död

Den tidigare försvarsministern och landshövdingen Eric Krönmark, från Södra Vi, har avlidit. Sven Lindgren, också en gång landshövding i Kalmar län, minns sin tidigare partikollega: "Han var väldigt slagfärdig."

Länsstyrelsen i Kalmar. Här var Eric Krönmark chef mellan åren 1981 och 1996.

Länsstyrelsen i Kalmar. Här var Eric Krönmark chef mellan åren 1981 och 1996.

Foto: Arkiv

Södra Vi2024-01-20 19:40

Det var tidningen Barometern som var först med att berätta att den tidigare försvarsministern Eric Krönmark har avlidit. Politikern föddes år 1931 och växte upp i Södra Vi och avlade realexamen i Vimmerby år 1948. Han var verksam som lantbrukare i Näfstad norr om Södra Vi och mellan 1965 och 1966 var han förbundsordförande i Högerns ungdomsförbund.

Eric Krönmark blev senare riksdagsledamot för Moderaterna och mellan åren 1976 och 1978 var han Sveriges försvarsminister första gången. Mellan åren 1979 och 1981 var han försvarsminister för andra gången och han var även partiets vice ordförande 1970 till 1981.

Sven Lindgren, 78 år och född i Blackstad, minns Eric ända sedan tiden i ungdomsförbundet.

– När jag gick med 1961 var han ordförande i distriktet Norra Kalmar län och i valrörelsen 1964 deltog han och jag i en debatt, jag var bisittare för första gången då, säger Sven Lindgren till Vimmerby Tidning.

Sven Lindgren blev ordförande i stiftelsen Konservativ skolungdom, som var knuten till ungdomsförbundets styrelse. 

– På det sättet hade jag mycket kontakt med Eric inom politiken då, säger han.

Efter sin tid i riksdagen och som minister blev Krönmark landshövding i Kalmar län, från 1981 till 1996. Han efterträddes på posten av Anita Bråkenhielm som satt i sex år innan Sven Lindgren sedan tog över. 

– När jag blev landshövding 2002 så brukade Eric titta in då och då. Vi satt och pratade om gamla tider och sådant, vilket var väldigt trevligt. Han var mycket slagfärdig och kunde mynta uttryck som "Har du trampat i klaveret så låt foten sitta kvar, det låter lika illa när man tar bort den" och liknande. Med sin klokskap gav han råd till yngre politiker, säger Sven Lindgren.

Han beskriver vidare Eric Krönmark som en väldigt kompetent politiker och förvaltare. Under hans tid som landshövding införlivades bland annat Lantbruksnämnden, Fiskenämnden och Länsbostadsnämnden i länsstyrelsen. Han valdes även in som ledamot av Kungliga Krigsvetenskapsakademien år 1986.

Eric Krönmark var född i Södra Vi, och det var också där han avled, i Näfstad, Södra Vi. Han blev 92 år.

En dödsannons publicerades i Vimmerby tidning på lördagen.

Eric Krönmark, politiker. Bilden är tagen 1981.
Eric Krönmark, politiker. Bilden är tagen 1981.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!