Värmeböljan: Torkan slår hårt mot bönderna

Torkan slår hårt mot bönderna och fortsätter det torra vädret kan konsekvenserna bli stora. ”Det ser mörkt ut om det inte kommer regn inom de närmaste dagarna”, säger lantbrukaren Peter Karlsson, Dabbetorp.

"Det ser mörkt ut om det inte kommer regn de närmaste dagarna".

"Det ser mörkt ut om det inte kommer regn de närmaste dagarna".

Foto: Magnus Strömsten

Södra Vi2018-06-05 08:00

Fjolårets torka ledde till små foderlager. Och ett torrt 2017 har fått en torrare efterföljare – maj 2018 har varit den varmaste och torraste majmånaden på 200 år. Juni har hittills inte bjudit på nederbörd.

Lantbrukaren Peter Karlsson i Dabbetorp utanför Södra Vi är inne på sluttampen av förstaskörden, flera veckor tidigare än vanligt.

– Jag brukar slå första skörden efter midsommar och tittar man på mängden har jag fått ungefär två tredjedelar mot en normal förstaskörd. Det finns de som fått bättre och de som fått sämre, säger han.

Den riktigt stekande hettan som soldyrkare och värmefantaster kunnat njuta av de sista dagarna har tillfälligt tagit paus. Men även om termometern visar några grader svalare vill det sig inte, för de som längtar efter regn. Efter tidig förstaskörd har vallarna har stannat av helt, i torkan.

– Vi behöver regn och det nu. Där vi slagit av har det inte börjat växa igen, det ser du ju bara på gräsmattorna i trädgårdarna. Det växer ingenting på våra åkrar, om man inte har mossar, där är det något bättre. Har man mycket sandjord är det väldiga problem.

Tidig slåtter har Peter Karlsson varit med om under sina år som lantbrukare, men inte så här torrt.

– Det behövs verkligen regn och det nu. Till och med majsen, som är en tålig gröda som klarar torka väldigt bra, börjar se ledsen ut. Så nu börjar jag bli orolig för den också.

Om torkan fortsätter kan konsekvenserna bli stora för bönderna. Årets torka kan leda till foderbrist och slaktköer.

– Det handlar förstås om stora pengar. Idag har jag 200 djur, mjölkkor och ungdjur. Antingen måste man köpa in foder eller minska ner på djurantalet till hösten, och färre djur betyder minskade inkomster.

Än har dock inte Peter Karlsson gett upp hoppet. Kommer det bara regn så kan det gå ihop sig.

– Ser jag på åren bakåt vet jag att det brukar jämna ut sig. Är det dåligt i början kan det bli en bra tredjeskörd istället, man får hoppas på att det blir bättre till hösten. Men visst är det ett stressmoment. Det är mycket bättre att få en bra förstaskörd, än att behöva jaga foder hela året.

Är det här rekord i elände?

– Det vet jag inte, det sägs ju att vi bönder alltid gnäller, vilket väder det än är. Men ny tycker jag vi är berättigade att gnälla.

Peter Karlsson, Dabbetorp, kör förstaskörden flera veckor tidigare än vanligt.
Peter Karlsson, Dabbetorp, kör förstaskörden flera veckor tidigare än vanligt.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!