Det säger Simon Lundborg som är mötesplatssamordnare. Han efterlyser ett riktningsbeslut från kommunens politiker i frågan.
– Ett grundproblem är att vi egentligen inte har någon egen finansiering för mötesplatserna. Det har varit projektmedel och olika omflyttningar. Vi skulle behöva ett politiskt beslut att min tjänst som mötesplatssamordnare ska finnas i budget. Nu har det växt så pass mycket så det behövs en samordnare för att hålla ihop hela konceptet.
I dagsläget finns fem olika mötesplatser; Bullerbyn, Erikshjälpen, Focushuset, Södra Vi och Storebro. Bullerbyn var först ut. Södra Vi öppnade i höstas och Storebro väntar på att komma igång så snart det blir möjligt på grund av pandemin. I dagsläget sysselsätts 17 personer genom så kallade extratjänster.
– Det är en anställning för individen som får en lön under ett år, så det blir lite av en språngbräda in på arbetsmarknaden, berättar Simon Lundborg.
Extratjänsterna är på heltid och det är både långtidsarbetslösa och nyanlända som är under etablering eller max 12 månader efter etablering som kan få en sådan typ av anställning.
– Den stora vinsten är att som systemet ser ut nu så är extratjänsterna helt och hållet statligt finansierade så det kostar inte kommunen en krona att ta in en person på en extratjänst. Men det kostar kommunen att betala försörjningsstöd till en individ månatligen. Så vi sparar in väldigt mycket pengar åt kommunen, säger han.
Att föräldrar kommer ut i arbete har flera viktiga aspekter ur ett barnperspektiv, menar Lundborg.
– Just utifrån den ekonomiska aspekten men också utifrån aspekter som att vara förebilder för sina barn och annat. Man har gjort en stor insats om man hjälper en förälder att få ett arbete.
Lina Abujarrah har varit anställd på mötesplatserna under drygt sju månader. Nu arbetar hon på Mötesplats Södra Vi som har ett särskilt fokus på barn. Det passar henne utmärkt, eftersom hon jobbat som lärare och rektor i sitt hemland Syrien under en lång tid.
– Det är jätteroligt och viktigt för mig att jobba på mötesplatsen. Jag har inte haft så mycket tid i Sverige så jag tror det är jätteviktigt för mig att jobba. Jag älskar barn och att jobba med dem.
Under en period har mötesplatserna varit stängda, men Lina Abujarrahs och hennes kollega Nadya Kazmouzs arbete har inte stannat av för det. De har istället hittat på olika pyssel som barnen har kunnat hämta upp för att göra hemma. De hjälper också till med att vara rastvakt på skolan i Södra Vi. Simon Lundborg berättar också om att personalen har fått gå mindre utbildningar kring ämnen som barnkonventionen och våld i nära relationer när mötesplatserna hållit stängt.
Nu har mötesplatsen kunnat öppna igen, men under vissa restriktioner.
– Nu när det är coronatider så kan vi inte ha så många barn här, vi får bara ha fem åt gången. Om fler vill komma hit så delar vi upp dem i grupper; en grupp på förmiddagen och en på eftermiddagen, säger Lina Abujarrah.
Lina Abujarrah hoppas att kunna arbeta inom skolvärlden i framtiden.
– Jag hoppas kunna fortsätta som lärare eller lärarassistans. Min dröm är att om jag kan komma tillbaka till mitt hemland är att göra en liten skola eller dagis och applicera den svenska metoden på utbildningen där, säger hon.