Stark sommar för äventyrsparken utanför Södra Vi

Vimmerby Adventure klarade pandemiåren bra tack vare svenskar på "hemester". Och nu kommer europeerna tillbaka för att klättra.

Tack och lov är man hela tiden fastspänd när man rör sig på 16 meters höjd!

Tack och lov är man hela tiden fastspänd när man rör sig på 16 meters höjd!

Foto: Carl Abrahamsson

Södra Vi2022-08-18 18:00

I höjd med Södra Vi, fast på andra sidan riksvägen, ligger Vimmerby Adventure. På samma område där tidigare Nils Holgerssons Värld låg finns idag höga ställningar, torn, hinder, bungy jump, linbana och mycket annat som lockar både vuxna och barn att trotsa tyngdlagarna.

– När allt var färdigbyggt ville jag självklart testa alla saker, berättar ägaren Peter-Anner Hendrix. Men jag är faktiskt höjdrädd själv. Om jag hade testat liknande saker någon annanstans innan hade jag förmodligen aldrig byggt parken.

undefined
"Själv är jag höjdrädd", bekänner ägaren Peter-Anner Hendrix.

Men nu är allt på plats sedan många år och Vimmerby Adventure lockar årligen många turister som vill hänga, klänga, balansera och se var de egna gränserna går – dock alltid fastspända i en säkerhetsvajer. Och det kan behövas... Högsta punkten är ett torn 18 meter över marken!

– Säkerheten är viktig såklart, säger Hendrix. Och vi testar självklart allt noggrant innan säsongen öppnar varje år. Det finns noggranna regler i Europa för klätterparker och det kommer också inspektörer och kollar.

Hur har sommaren varit hittills?

– Den började bra men extremvädret med hög hetta och sedan regn är mindre bra. Turister finns det ju i området men vädret spelar en viktig roll för vad man gör under dagen.

undefined
Bungy Jump! Modiga ungdomar kastar sig handlöst ut för att landa säkert på fötterna.

Precis som andra Vimmerby-attraktioner kan Peter-Anner Hendrix notera att de utländska turisterna ökat i år efter att pandemiåren mest lockade svenskar – mycket på grund av att semesterkonkurrenter som Gröna Lund och Liseberg då höll stängt.

– Det finns liknande klätterparker i Sverige, bland annat i Västervik, men jag tror bara vi är bra för varandra. De som gillar det här vill alltid ha mer.

En viktig sak för att behålla bra besökssiffror är samarbete med till exempel älgparken i Virum och andra attraktioner i Vimmerby-trakten. Liknande verksamheter eller inte, men man är mån om att hjälpa varandra. 

– Vi hjälper och gör reklam för varandra, berättar Peter-Anner Hendrix.

2021 var ett bra år för Vimmerby Adventure, med ungefär 4 500 besökare trots pandemin. I år ser det ut att gå ännu bättre – hittills har cirka 5 000 besökare hittat till klätterparken.

– Man måste definitivt utveckla allt hela tiden. Många som besökt oss kommer tillbaka och det är väldigt kul. Vi kommer därför ha nya aktiviteter nästa år och en helt ny bana med hinder till 2024, avslutar Peter-Anner Hendrix.

undefined
Linbanan tillbaka över den lilla sjön, som för övrigt är full med fiskar.
Alva Johansson ordnar med hjälmar och selar.
Alva Johansson ordnar med hjälmar och selar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!