Vimmerbybo kastade ölglas mot polis – frikänns av rätten

Vimmerbybon kastade ett ölglas som träffade en polis och fick en bartender att tappa andan. Men enligt Kalmar tingsrätt begick mannen inget brott.

Ölglaset träffade både en polis och en bartender på Pumpen i Södra Vi.

Ölglaset träffade både en polis och en bartender på Pumpen i Södra Vi.

Foto: Arkivbild

Södra Vi2024-06-30 16:15

Händelsen inträffade på Pumpen i Södra Vi den 13 november 2022. Meningsskiljaktigheter uppstod mellan några personer, däribland Vimmerbybon, i samband med att nöjesstället skulle stänga för natten.

Vimmerbybon, som är i 20-årsåldern, åtalades senare för försök till våld mot tjänsteman och misshandel alternativt vållande till kroppsskada.

Själv har han sagt sig inte ha något minne alls av händelsen. Men enligt tingsrätten är det utrett att mannen kastat ett glas av hårdplast. Ölglaset träffade först en polismans klocka och sedan en bartender i bröstet.

Polismannen har uppgett att han fredade sig med sin arm för att hindra att ölglaset träffade honom i ansiktet. I stället träffade det hans arm så att glaset på hans armbandsur skadades.

Bartendern tappade andan, fick sätta sig på golvet och fick ett blåmärke på bröstet efter att ha träffats av glaset.

Vimmerbybon var upprörd när han kastade glaset i samband med att han skulle lämna lokalen. Men det är inte utrett att han haft uppsåt att skada polismannen. Han frikänns därför från försök till våld mot tjänsteman.

Enligt rätten är det oklart om kastet påverkades av att glaset först träffade polisens arm. Kraften kan ha ökat eller ändrat riktning när polisen for ut med sin arm för att freda sig. Omständigheterna är så pass oklara att även åtalet för misshandel alternativt vållande till kroppsskada ogillas.

Däremot ska Vimmerbybon betala 3 700 kronor i skadestånd till polismannen, eftersom han genom oaktsamhet skadat polisens klocka.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!