Jonas får solenergi dygnet runt med hembatteri

Vimmerby vurmar för grön energi. Intresset för energilagring skjuter i höjden när allt fler börjar producera el på solpaneler – förra året investerade Vimmerbyborna totalt 1 710 000 kronor i solcellsbatterier.

Med solcellsbatteri får Jonas Nilsson solel dygnet runt.

Med solcellsbatteri får Jonas Nilsson solel dygnet runt.

Foto: Vimmerby Tidning

Södra Vi2023-06-09 05:00

Investeringarna i grön teknik fortsätter att slå rekordsiffror. Under 2022 installerade 14 100 privatpersoner i Sverige ett solcellsbatteri i hemmet, en ökning med 544 procent från tidigare år. Jonas Nilsson i Södra Vi har hakat på trenden.

– Det var lika bra att ta tillfället i akt tänkte jag, att köra på när man ändå gör en så stor investering. 
 

undefined
Under 2022 ökade produktionen av småskalig solenergi raketartat. Orsakerna tros vara de stigande elpriserna och skattelättnader.Intresset tros komma från stigande elpriser i kombination med skattelättnader. Det populära skatteavdraget för grön teknik har gjort det lättare för privatpersoner att producera förnybar solenergi. När mikroproducenter tillverkar mer el än vad producenten använder säljs överskottet vidare på det gemensamma elnätet. Med ett batteri går det att spara överskottselen och använda när solen inte lyser.┣

– Själva tekniken är att man laddar upp batterierna på dagen och kommer hem kvällstid, och det är ju då allt går på, och det är ju då elpriserna går upp också. Det är ju bättre att ha sin egen el då. I stort sett räcker de hela natten.

Grönt teknikavdrag är en skattelättnad för investeringar i förnybar energi som infördes 1 januari 2021. Subventionen gäller för privatpersoner som vill köpa solcellspaneler, hembatterier och laddpunkt för elbil. Avdraget reducerar kostnaderna för solceller med 20 procent, samt 50 procent för batterier och laddstolpe. Taket för grönt teknikavdrag ligger på 50 000 kronor per person och år.
 

undefined
Med solcellsbatteri får Jonas Nilsson solel dygnet runt.


Sedan april har Jonas solcellsanläggning producerat ström. Det var de höjda elpriserna som fick honom att satsa på solceller.

– Det blev ju som en liten skrämseleffekt, och det var ju därför så många hoppade på solceller från början. 

Än så länge är solceller som mest populära i södra Sverige. Förra året investerade den genomsnittlige Vimmerbybon 110 kronor i solcellsbatterier, medan riksgenomsnittet låg på 89 kronor. Den soltörstande Kirunabon investerade minst, 13 kronor per invånare, och i täten låg Gnestaborna som investerade 1470 kronor per invånare. För Jonas är den självförsörjande aspekten en stor fördel.
 

undefined
Med dubbelriktad laddning kan bilen bli en strömförsörjare till resten av huset.


– Skulle det bli ett längre strömavbrott så är det här även förberett för off-the-grid, så att du fortfarande kan få ström in till huset. I framtiden tror jag att det kommer bli fler bilar med dubbelriktad laddning. Då kan du ladda bilen under dagen, och sen på kvällstid så tar huset ström ifrån bilen. Så bilen blir som ett eget batteri.

Jonas Nilsson har producerat egen solenergi sen april i år.
Jonas Nilsson har producerat egen solenergi sen april i år.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!