Semester på 4 hjul

Det är med respekt vi tittar längs karossidan på den nästan sju meter långa nya Solifer Action A-686 innan vi klättrar upp i framsätena. Väl på plats är utsikten framåt suverän och efter att ha ställt in de båda ytterbackspeglarna vrids startnyckeln om. En 130 hästar stark diesel från Fiat knattrar igång och husbilen skiner ikapp med solen. I med ettan, fram med kartan och vi kör iväg mot friheten på fyra hjul!

Foto:

Solifer2011-07-08 06:59

Ett par rejäla handtag hade inte skadat då de hade underlättat att ta sig in och ur bilen, nu tvingas man häva sig upp i framsätena och att greppa ratten är ett bra knep på förarsidan. Tja, busskänslan är påtaglig och även om backspeglarna är stora så är man inte hundra på om det ligger någon och trycker där - sju meter bakom. En backkamera skulle helt klart
vara en förnuftig investering.

Ta moppen med dig
Efter ett par timmar stannar vi för att bekanta oss med vagnen. Solifer T-686 är en integrerad husbil - den har alltså ingen puckel ovanför förarplatsen som då är sovalkov för den som lyckas ta sig upp. Luckan till toakassetten är placerad på vänstersidan medan högersidan begåvats med ett stort lastutrymme för gasoltuberna och dessutom blir det plats över för en liten EU-moppe! Lite längre fram hittar vi elintaget som enkelt går att ansluta när det finns tillgång till ström. Med ett knapptryck åker trappan ut och det är bara att kliva upp och ombord. Välkommen! Väl inne finner vi ett matbord och en soffa för två medan köket bjuder på allehanda bekvämligheter. Vad sägs om en gasolspis med tre brännare, diskho samt en stor kyl på 141 liter och ett frysfack på 23? Mitt emot köksdelen finns vagnens bekvämligheter: toa och dusch, vars färskvattentank rymmer 122 liter. Det som hamnar i toaletten åker ner i toakassetten som man enkelt tömmer på campingen medan tvättvattnet hamnar i en gråvattentank á la 92 liter.

Semestern kan börja
Själva chassit är hämtat från Fiat Ducato liksom oljebrännaren på 130 hästkrafter. Effekten räcker gott och maskinen är förvånansvärt dragvillig på alla sex växlar, vilket gör det lätt att hitta en behaglig körrytm. Vi förvånas också av att hela bygget känns så stadigt även då man susar förbi en långtradare. Grundpriset på Solifer Action T-686 är 482 700 kronor och då får man en husbil med exempelvis vändbara pilotsäten och luftkonditionering i förardelen. Vill man ha luftkonditionering till själva vagnen kostar det ca 20 000 extra. Värmesystemet är däremot luftburen centralvärme som går antingen på gas eller el. Solifer har många utrustningsvarianter på själva möbleringen och vår T-686 har en så kallad "långbädd". Det betyder att vi har två fullängdssängar längst bak men naturligtvis kan man bädda upp ytterligare två sängplatser. Den riktiga lyxen infinner sig då man vrider runt kaptenssätena, alla har tagit plats vid matbordet och kartan lagts fram. Förslagen om olika destinationer är många och äntligen kan semestern börja!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!