Stensäker uppfart och uteplats

En snygg och slitstark stenläggning är ett lyft för både hus och trädgård. Att börja planera i god tid är smart. Familjen Glückman Bengtsson vet.

Det är många saker man inte tänker på. Som hur maskiner och material ska komma till och från tomten, om man måste spränga eller vart alla jordmassor ska ta vägen, säger Helén Glückman.

4 november 2019 08:45

Uppfart, trappa – ja, själva entrén till ett hus – ska uppfylla många önskemål. Det ska vara praktiskt, välkomnande och snyggt. En välplanerad stenläggning är svaret på samtliga av kraven.

Men det finns många saker att ta ställning till. Vilket material ska man välja? Hur stor behöver ytan vara? Hur sluttar marken, behövs det någon stödmur eller trappa? Att ta hjälp av ett anläggningsproffs är förstås säkrast, även om man sedan ger sig på projektet på egen hand.

 Vårt arbete var så pass omfattande att vi lade ut det på en anläggare. Vi tog in flera offerter och jämförde och kollade upp referenser, säger Olof Glückman Bengtsson.

Välja sten

Ändå var det många beslut som skulle fattas innan firman kunde börja sitt arbete. Bara att välja sten var ett projekt i sig. Det finns mängder av olika varianter att välja mellan. Natursten som granit och skiffer är dyrast, betong- och keramikstenar billigast. Vad man väljer är en smak- och kostnadsfråga.

 Vi hade nog funderat och klurat på olika lösningar i ett års tid, säger Helén Glückman och Olof Glückman Bengtsson i mun på varandra. 

De tittar nästan förvånat på varandra när de inser hur pass mycket planering och tankeverksamhet de har ägnat åt sin trädgårdsomgörning. Beslutet att stenlägga påverkade även gräsytor, träd och rabatter.

Ett så här pass omfattande arbete sätter ofta igång en kedjereaktion. Buskar och träd kanske måste flyttas för att få in grävaren på tomten, säger Helén.

Ny uteplats

Anledningen till projektet var att de ville bredda uteplatsen, plus att de gamla stengångarna var smala, slitna och smutsiga.

Det såg inte trevligt ut. På sina ställen hade gången också sjunkit, säger Olof.

Huset från 1970-talet ligger i ett mysigt villakvarter på Lidingö utanför Stockholm. Det är byggt på en avstyckad tomt och beläget lite dolt från gatan bakom grannhusen. Läget är högt och i gräset syns flera berg i öppen dager.

I samma veva som de började fundera på att göra om utvändigt, fick de en möjlighet att utnyttja en granntomt till de tunga transporterna.

 Då passade vi på. Det är verkligen något man måste tänka på när man planerar. Att det går att komma åt med maskiner och få materialet på plats.

Grävare, sand och sten är tunga grejer. Dessutom gäller det att ha en plan för den jord, sand och gräsmatta som ska bort från tomten. Och vart den ska ta vägen.

Blandade material

Helén och Olof har valt att blanda granit och keramikplattor. De två materialen samspelar fint och ger ett livfullt intryck. Trappan upp till entrén fortsätter till baksidan. På ett par ställen bryts den raka passagen av de berg som finns på tomten.

 Vi har bestämt oss för att jobba med naturen och har tagit fram berget. På några ställen går det in små kilar av det i gången, berättar Helén.

Den ljusgrå stengången löper längs med hussidan och mynnar ut i en stor uteplats.

 I stället för att bara använda sten här bröt vi av med ett trädäck – allt för att mjuka upp intrycket lite. Sedan byggde vi ett uterum på ena sidan för att rama in hela området och skapa insynsskydd.

Se upp med fukt

Närmast husväggen ligger en sträng med grus för dräneringens skull. Plattor bör inte läggas dikt an mot en husgrund. De nyanlagda rabatterna löper på andra sidan gången, ut mot trädgården.

 Enda nackdelen som vi har märkt är att smutsen syns väldigt bra på den här ganska ljusa ytan. I helgen har vi planterat i rabatterna – och fick ta fram högtryckstvätten efteråt, säger Olof.

Underarbetet är väldigt viktigt vid stenläggning. Det gäller att gräva ur ordentligt, fylla med grus och sand samt packa det ordentligt under för att få det plant och stadigt.

 Vi har valt en lösning där man har gjutit fast plattorna i betong för att de ska ligga stilla.

Ett projekt av den här storleken är knappast något man genomför på egen hand. Paret anlitade en anläggningsentreprenör som jobbade intensivt under en längre tid.

Nu när allt är färdigt längtar de efter våren. Uterummet kommer att göra att de kan tjuvstarta tidigt och förlänga den härliga uteplatssäsongen.

Stenkoll

Vanligaste naturstenarna

+ Granit, skiffer, kalksten, porfyr, sandsten.

+ De billigaste naturstensplattor kostar runt 500 kronor per kvadratmeter, men tänk på att anläggningskostnaden kan bli hög då naturstensplattor inte alltid är jämntjocka.

Jämntjocka stenplattor

+ Marksten/plattor i betong – priser från 130 kronor per kvadratmeter.

+ Granitkeramik – priser från 450 kronor per kvadratmeter.

+ Marktegel – priser från 600 kronor per kvadratmeter.

Trender

+ Förr var plattorna mindre och mer terrakotta- och rödfärgade. Nu går det mot större plattor i grå nyanser.

+ Keramikplattor är ett exempel på en nyare, relativt billig och slitstark produkt. Ytans mönster är ett fotoprint.

Källa: Molnsätra gård.


Lägg stenplattorna själv

+ Tänk på att det är fysiskt tungt. Avsätt ordentligt med tid. Skydda händer mot klämskador och ögon mot eventuella stenflisor som kan sprätta upp vid klyvning.

+ Ha en plan för att forsla bort all jord, gräsmatterester och gammal stenläggning från den yta som ska göras i ordning.

+ Vilka träd växer runt stenläggningen? En del släpper ifrån sig sav och kladd om våren som kan ge fläckar och dra åt sig smuts.

+ En enkel regel är att ju större plattan är desto tjockare måste den vara, annars knäcks den om du till exempel parkerar en bil på stenläggningen.

+ Vill du bygga upp en mur? Då måste du söka bygglov hos kommunen.

Källa: Molnsätra gård och boken ”Betongprojekt för hem och trädgård” av Leif Qvist.


Nödvändiga verktyg

+ Vattenpass.

+ Kap (sågbord, vinkelslip med diamant- eller betongklinga som klarar att skära genom granit och betong).

+ Gummiklubba för att banka stenen på plats.

+ Murarsnöre.

Källa: Vi i villa och Molnsätra gård.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!