Familjens jul hemma hos sagodrottningen

Världens starkaste fyller 75 år 2020. "Boken blir det, men Pippi Långstrump själv kommer alltid bara vara nio år", säger Astrid Lindgrens barnbarn Malin Billing och ler.

Världens starkaste (här i form av skådespelaren Alice Svärd i Pippi firar jul på Intiman i Stockholm) fyller 75 år 2020. "...men Pippi kommer alltid bara vara nio år", säger Malin Billing, som är barnbarn till Astrid Lindgren.

Världens starkaste (här i form av skådespelaren Alice Svärd i Pippi firar jul på Intiman i Stockholm) fyller 75 år 2020. "...men Pippi kommer alltid bara vara nio år", säger Malin Billing, som är barnbarn till Astrid Lindgren.

Foto: Jens Kristensson

Stockholm2019-12-23 09:00

"Pippi Långstrump är mitt uppe i julstöket tillsammans med Tommy och Annika, men Prussiluskan försöker – tillsammans med poliserna Kling och Klang – få henne till barnhemmet. Det är allt annat än enkelt för Pippi vill fira jul på sitt sätt..."

Det var så författaren och sagodrottningen Astrid Lindgren en gång satte sina egna ord på Pippis juläventyr.

Den första boken om Pippi Långstrump fyller 75 år 2020.

– ...men Pippi är bara nio år. Det kommer hon alltid vara, säger Malin Billing.

Vi träffar Malin Billing, som mycket sällan ger intervjuer, på teatern Intiman på Odengatan i Stockholm bara ett stenkast från Astrid Lindgrens hem på Dalagatan. Medan pjäsens alla karaktärer i "Pippi firar jul" springer om varandra i foajén i väntan på nästa scen börjar en liten historia om den tidens jul när Malin var liten och hade julafton hemma hos mormor Astrid.

– Våra jular firades alltid hos Astrid. Vi kom dit på förmiddagen, åt en jullunch och i väntan på Kalle Anka satte Astrid alltid på ett kassettband, där hennes pappa Samuel August läste högt ur Julevangeliet. Det var en långsam stund, där en gammal farbror läste tydligt, minns Malin.

Lyssnar ni fortfarande på kassettbandet?

– Nej, vi gör inte det, men vi samlar alltid familjen. Julen är, precis som den var då, en stark och viktig tradition för oss.

Du delade mormor med hela världen?

– Jag gjorde nog inte det. Jag förstår vad du menar, men jag var inte medveten om det. När vi var tillsammans var hon min mormor... Det är klart vi hörde de vuxna prata om folk på förlaget och ute i världen, men det var inget man tänkte på i unga år, säger Malin.

– Det märktes mer när vi var ute och gick på stan tillsammans. Då öppnade sig världen på ett helt annat sätt än vi var vana vid. Astrid var dock aldrig särskilt intresserad av att göra något av det. Hon var ordinär i sitt liv. Hennes kändisskap blev aldrig någon grej.

Malin Billing jobbar med rättighetsfrågor på Astrid Lindgrens Aktiebolag, som ägs av författarens barn och barnbarn. Företaget får många förfrågningar om olika samarbeten, men oftast tackar man nej.

– Vi har ett jobb att skydda och vårda de värdegrunder Astrid stod för. Det är en svår utmaning för det händer saker hela tiden. Därför är det än viktigare för oss att behålla magin runt Pippi och de andra karaktärerna. Helheten är viktig, menar Malin.

Företaget gör ett sällsynt undantag under Pippi Långstrumps 75-årsjubileum, när Pippi blir en stor del av en kampanj för Rädda Barnen. Den ska pågå under hela 2020.

– Pippi är en så känd karaktär utanför sin berättelse. Hon är oberoende, stark och visar att "tjejer kan visst". Pippi är en ikon och en inspirerande symbol. I dag är fler människor än någonsin på flykt. Många är barn. Vi vill, med den här kampanjen, försöka hjälpa till, säger Malin.

Det finns likheter i historien från då till nu.

– Pippi kom ensam till en ny plats med sin mamma i himlen och sin pappa på sjön. "Nya" Pippi för arvet vidare. Pippi får egentligen inte användas i politiska sammanhang, men det här är något annat.

75-årsjubileumet kommer också att märkas i Astrid Lindgrens Värld i Vimmerby.

– Pippi kommer få en helt ny miljö där. Det är tio år sedan det hände något där, men Pippi får ett nytt Villa Villekulla, som blir ett jätteroligt hus. Vi kommer också skapa en ny miljö och utrymme för vår teater.

Vad kan du berätta mer om 2020?

– Vi kan ha lite nyheter på boksidan, men inget är officiellt. Vi jobbar också med en ny film om Pippi. Arbetet är inlett, men det kan dröja ett tag till innan vi börjar filma. Jag vill gärna tro och hoppas att det spelas teater med och om Pippi på många olika platser, som kan ge barnen lite styrka över hela världen.

Vad är ditt första minne av Pippi?

– Det är tv-serien. Jag utgår från att jag hört berättelserna om Pippi i min barndom och minns ögonblick och tillfällen när Astrid har läst för oss, men inte just Pippi.

Har du själv spelat Pippi Långstrump?

– Nej, verkligen inte. Jag är ingen skådespelare, säger Malin och skrattar.

Det här är ingen snäll och enkel fråga. Vem är din favorit av mormors alla karaktärer?

– Det varierar. Det beror på vilken karaktär jag jobbar med för stunden. Det är så olika. Vem jag helst skulle vara? Svårt. Ronja Rövardotters mamma Lovis... Hon är klok, förståndig och går lite i bakgrunden.

Pär Sundberg ("Tommy"), Inger Nilsson ("Pippi") och Maria Persson ("Annika") läser ur manuskriptet under filminspelningen av "Pippi på de sju haven" på borggården i Vaxholms fästning i augusti 1969.
Pär Sundberg ("Tommy"), Inger Nilsson ("Pippi") och Maria Persson ("Annika") läser ur manuskriptet under filminspelningen av "Pippi på de sju haven" på borggården i Vaxholms fästning i augusti 1969.
Här är Pippi Långstrump

Pippi Långstrump (Pippilotta Viktualia Rullgardina Krusmynta Efraimsdotter Långstrump) är en av Astrid Lindgrens mest kända figurer. Det är namnet på den första boken om Pippi och hennes vänner Tommy och Annika, som kom ut 1945. Pippiböckerna finns översatta till 77 olika språk.

TV-serien är från 1969 med skådespelarna Inger Nilsson ("Pippi"), Maria Persson ("Annika") och Pär Sundberg ("Tommy") i rollerna.

Astrid Lindgren (1907–2002) är den mest kända och lästa barnboksförfattaren i världen.

Karta: Dalagatan
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!