Vindstötarna var uppe i runt 50 meter i sekunden när Lekima nådde Kina tidigt på lördagen. I kuststaden Wenling orsakade ankomsten flera meter höga vågor. I provinsen Zhejiang har skyfallen förstört stora arealer med grödor och över 30 000 hus, rapporterar den statliga nyhetsbyrån Nya Kina.

De flesta dödsoffren krävdes när en naturlig damm brast norr om staden Wenzhou i Zhejiang under lördagen, vilket orsakade ett kraftigt jordskred. På tre timmar föll 160 millimeter regn i området.

Över en miljon människor i bland annat miljonstaden Shanghai har tvingats evakuera på grund av tyfonen, som också orsakat störningar i både flyg- och tågtrafiken. Fler än 3 200 flyg har ställts in i bland annat Shanghai och Peking.

Tyfonen, som är den nionde att drabba Kina i år, sveper nu norrut längs med landets ostkust. Härnäst väntas den slå till mot kusten i provinsen Shandong, enligt den statliga kinesiska televisionen CCTV. Tv-bilder på söndagen visar räddningsarbetare navigera genom lervatten som svämmat över gatorna i staden Linhai.

Tidigare i veckan ställde Lekima till oreda i Taiwan. Där föll på sina håll uppemot 900 millimeter regn – motsvarande en svensk årsnederbörd – i samband med ovädret.