Blir det några jordgubbar till midsommar? -"Oro"

Blir det några jordgubbar till midsommar? Ett regeringsbeslut öppnar möjligheterna, men det finns en oro i branschen för hur det ska bli.

Det blommar redan i odlingstälten. Och snart kommer huvuddelen av plockarna. Ett regeringsbeslut öppnar möjligheterna.

Det blommar redan i odlingstälten. Och snart kommer huvuddelen av plockarna. Ett regeringsbeslut öppnar möjligheterna.

Foto: OLOF CARLSON

Stora Aby2020-04-26 10:03

– I och med att många gränser är helt stängda ute i Europa är det omöjligt för gästarbetare att ta sig hit, säger jordgubbsodlaren Patrik Axelsson i Stora Aby. Jag var på ett branschmöte för ett par dagar sedan och där luftades mycket oro. Framförallt hos de odlare som anlitar plockare som kommer från tredje land, utanför EU.

Själv är han inte så drabbad av de stängda gränserna. Han har en tämligen fast personal från Polen, som kommer hit varje år och jobbar.

– Där är det inga problem med stängda gränser inom EU, säger han. De kan ta båten över och sedan är det inga problem att ta sig hit.

Många av de som plockar jordgubbar på Stora Aby kommer över varje år. Det är en fast styrka som kommer regelbundet. Något som värdefullt, eftersom det är hård konkurrens om arbetskraften. Inte minst nu, när det är svårt för plockare från tredje land att ta sig hit.

– Men vi har till och med några nya som hört av sig i år, säger Patrik Axelsson, de tycker nog att det känns lite tryggare att åka till Sverige än till exempelvis Tyskland och jobba.

– Det har varit en orolig period fram till nu. Det har varit osäkert om de skulle kunna resa hit alls. Vi trodde inte att det skulle vara möjligt att ta sig hit. Men det har klarnat efter hand, och nu har vi läget under kontroll, säger han.

Regeringen har tagit beslut om att säsongsarbetare inom jordbruket ska få komma hit, eftersom livsmedelsproduktionen är samhällsviktig.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!