Stora trafikproblem till nya skolan på Hackel

Kommunen planerar en ny skola på Hackel. Om det ens kan bli aktuellt så MÅSTE dom ta tag i dom stora problemen kring trafiken. 

Den rådande trafiksituationen vid bland annat korsningen Ulrikavägen/Hackelvägen är en av de platser som måste åtgärdas i samband med bygget av den nya skolan, tycker skribenten.

Den rådande trafiksituationen vid bland annat korsningen Ulrikavägen/Hackelvägen är en av de platser som måste åtgärdas i samband med bygget av den nya skolan, tycker skribenten.

Foto: Max Elofsson/arkiv

Insändare2020-03-06 04:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

På byggnadsplanen står det att dom ska ha kvar den befintliga smitvägen över järnvägen vilket jag anser inte räcker. Om föräldrar vill släppa sina barn till skolan och dom tvingas gå över järnvägen så vill dom nog ha mer än en smitväg. För att fixa det så måste man bygga en gångbro eller bommar. Vilket sedan blir ett problem eftersom att det inte finns så mycket plats för att bygga bommar / gångbro. 

Även eleverna som kommer från Hagströmshållet kommer ha det svårt. Speciellt dem som som kommer från västerliden eftersom att det inte finns ett övergångsställe utan bara en liten konstig gångväg över. Vilket är ett stort problem eftersom att bilarna sällan stannar där utan att man får chansa lite själv. På NTF så skriver dom att barn blir trafikmogna i en komplicerad trafikmiljö (Vilket jag anser att en högtrafikerad väg med bilar från olika håll och inget övergångsställe är) vid först 11-12 år. Och då har man nästan redan gått ut mellanstadiet och ska till värgården. Så om ni inte vill ha alla elever bosatta på västerberget döda och överkörda på erat ansvar så skulle ni behöva bygga ett ordentligt övergångsställe. Även en cykelväg skulle sitta fint. 

Om nu på något sätt ett eller två barn lyckas hoppa över alla lik och slinka förbi dödsövergången så kommer dom förmodligen också dö eftersom att vägen dom har framför sig är fullkomligt livsfarlig. Det är en smal och dåligt utrustad asfaltsväg utan bra sikt där det kommer köra skolbussar, personbilar, cyklar, lastbilar m.m. Och eftersom att boende på hackel kommer sätta upp “endast behöriga” skyltar så ända infarten med bil är där alla fotgängare ska gå. Så bestäm själva. Bredda vägen och bygg en andra infart eller döda exakt ALLA barn som går från västerberget och bli ansvariga för alla frontalkrockar mellan personbilar och lastbilar på den vägen.

Som sagt. Jag tycker kommunen ska ta sitt ansvar på allvar och ge eleverna en säkrare trafikmiljö till nya skolan på Hackel.

Edvard Bönner

Karta: Hackelområdet