Äggköpet slutade med ett helt hönseri

Haytham El-Amri åkte för att köpa ägg, nu har det resulterat i att han driver hela hönseriet tillsammans med sin kompanjon Marwan Alhaji.

När Haytham El-Amri (till höger)åkte till hönseriet för att köpa ägg, så träffade han sin nuvarande kompanjon Marwan Alhaji (till vänster).

När Haytham El-Amri (till höger)åkte till hönseriet för att köpa ägg, så träffade han sin nuvarande kompanjon Marwan Alhaji (till vänster).

Foto: Sofie Olsson

Storebro2020-12-07 06:00

– Jag kom hit och ville köpa ägg i äggboden, då träffade jag Marwan och vi satte oss och drack kaffe med varandra. Vi pratade om vad vi tycker om, han berättade att han hade en stor gård med höns och äppelodling i hans hemland. Jag funderade sen efter att jag hade träffat honom på hönseri, jag räknade och kände att jag kom nära hönsen, berättar Haytham El-Amri, som tidigare jobbat som snickare. 

Hans kompanjon Marwan Alhaji kom till Sverige 2014 och började nästan direkt att jobba på hönseriet och har varit där i ungefär fem år. Han har lång erfarenhet av höns och djur även från sitt hemland Syrien.

– Jag var bonde och jag tycker om djur och att odla, säger Marwan Alhaji. 

Så efter att de nu nyblivna kompanjonerna träffats för första gången så började El-Amri att undersöka möjligheten att ha ett eget hönseri.

– Jag kontaktade ägarna här och frågade om de kunde tänka sig att sälja eller hyra ut hönseriet, eller hur man kan hitta ett hönseri i närheten. Vi bestämde att jag ska köpa hönseriet, säger han. 

Den 1 november tog de över hönseriet som tidigare hette Björkhyddans ägg. Nya namnet är Storebro ägg. För Haytham El-Amri är det första gången han jobbar med höns, så det är mycket att lära, men han får hjälp både av de tidigare ägarna och sin kompanjon. 

– Det är bättre att jobba med djur än människor, jag känner så. Djuren är det bara att ta hand om, ge foder och vatten och det blir jättefint. Det är roligt att jobba med djur, säger han.

Deras 8 600 höns är relativt nyinflyttade i stallarna. 

– Hönsen kom den 24 november, så de har varit här i nästan tio dagar. 

Men ännu har de inte börjat värpa några ägg. 

– De kommer att börja producera om två veckor ungefär. De är 16 veckor gamla när de kommer hit. I början kommer de att värpa små ägg, sen efter två, tre veckor blir det vanliga ägg, säger El-Amri. 

Företaget har kontrakt med Gotlandsägg som kommer att köpa upp äggen från hönseriet. En liten del av äggen kommer säljas i samma äggbod som ligger i anslutning till hönseriet, som ledde till att Haytham El-Amri och Marwan Alhaji träffades. 

Känner ni er oroliga för att äggpriset ska sjunka?

– Vi tänker på pengar, men kanske först i andra steget. Första steget är att allt måste blir rätt, hjärtat måste känna sig nöjd – det är det viktigaste, säger Haytham El-Amri. 

8600 hönor, fördelade i två stallar, med två avdelningar i varje.
8600 hönor, fördelade i två stallar, med två avdelningar i varje.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!