Storebrokille med i nya tv-serien

Andreas Karlsson från Storebro är med i TV4:s och C More:s nya serie Knutby. "Jag hoppas att det ska ge ringar på vattnet", säger han.

Andreas Karlsson från Storebro medverkar i den nya tv-serien om Knutbyfallet. "Det är en väldigt otäck dramaserie om det som hände", berättar han.

Andreas Karlsson från Storebro medverkar i den nya tv-serien om Knutbyfallet. "Det är en väldigt otäck dramaserie om det som hände", berättar han.

Foto: Privat/ Pontus Lunddahl TT

Storebro2021-11-05 06:00

Nästa vecka, den 11 november, är det premiär för serien Knutby på TV4. Redan i de första avsnitten kommer tittarna kunna se 23-årige Andreas Karlsson spela församlingsmedlem.

– Jag kommer medverka genom hela seriens gång. Min roll är mindre så jag trodde faktiskt inte att jag skulle vara med så mycket som jag är. Det känns väldigt bra att kunna få se resultatet nu efteråt och kunna njuta av allt slit. 

undefined
Andreas Karlsson och kollegan Oscar Engström backstage på inspelningen av Knutby. "Det var fantastiskt att få lära känna de andra skådespelarna. Många av de andra församlingsmedlemmarna var också folk som jag kände sedan skolan", säger Andreas Karlsson.

Serien, som utgörs av sex avsnitt, har i veckan haft premiär på C More. Hela sommaren har det varit inspelning. Själv hade Andreas knappt hunnit ta examen från teaterskolan Calle Flygare i Stockholm när erbjudandet om att delta kom. 

– Dagen innan examen var första inspelningen så de knep mig direkt. Det var helt fantastiskt vilken språngbräda ut i branschen jag fick.

undefined
"Jag känner mig mest hemma i Vimmerby, här har jag gamla vänner och det är här jag vill vara. Jag behöver inte lida för konsten genom att bo i storstan utan kan åka till produktioner när de sker," berättar Andreas Karlsson. Här på bild från en uppsättning av ”En midsommarnattsdröm” i regi av Sofi Helleday.

För Andreas Karlsson har drömmen att vara skådespelare funnits länge. Redan som barn agerade han lillebror i Karlsson på taket i Astrid Lindgrens Värld och spelade skärgårdsteater på Fjäderholmarna. 2017 var han med i julkalendern ”Jakten på tidskristallen” och 2018 agerade han mördare i serien GW:s mord. Bland annat. 

– Jag brukar alltid ta med mig något fram produktionerna. Från den här tar jag framförallt med mig att kontakter är guld värda och att tillsammans är man stark. Det var roligt att se hur alla, oavsett expertis, kunde påverka produktionen positivt. Sedan är det en ära att ha scener tillsammans med Malin Persson och hela det gänget.

Serien försöker hålla sig så nära verkligheten som möjligt och baseras på det som sas under Knutbyrättegångarna. Däremot är både namn och orter fiktiva. 

– Det var väldigt spännande och lite nervöst i början. Vi fick in namnlistor då ena inspelningsplatsen inte ville associeras med Knutbydramat alls. Men när vi väl var på plats var det inga protester. 

Att delta i en verklighetsbaserad produktion menar Andreas Karlsson gör att det finns ett speciellt ansvar att göra karaktärerna rättvisa. 

– Själv började jag med att gå till kyrkan för att få inspiration och se hur en troende kristen uppför sig. Jag hade också tur. Genom att jag har en mindre roll, och spelar en ungdom, kunde jag utgå mycket från mig själv och föreställa mig hur jag skulle agera om jag hamnade i en sekt. 

undefined
Alba August, Aliette Opheim och Einar Bredefeldt är några av skådespelarna i TV4:s och C More:s nya serie.

Förhoppningen är nu att serien ska uppmärksammas och att fler dörrar ska öppnas. Andreas Karlsson har sedan examen på Calle Flygare flyttat tillbaka till Vimmerby och jobbar till vardags som förskolelärare i Storebro. Även om han uppskattar jobbet är det skådespeleriet som är den stora drömmen. Att det råder hög konkurrens inom branschen är inget han är rädd för. 

 – Min önskan är att i framtiden kunna livnära mig på skådespeleriet på heltid. Konkurrensen är bara något som man får acceptera. Antingen ser man andra som motståndare eller som kollegor. Istället för att tänka att de vill mig ont och försöker stjäla mina roller väljer jag att tänka att de är personer som kämpar för exakt samma dröm som jag. Själv letar jag nu efter en agent som kan hjälpa mig vidare. 

Hur ser planerna framåt ut?

– Det är lite produktioner som det är prat om men jag vågar inte säga för mycket i nuläget. Det jag kan säga är att jag hoppas 2022 kommer innehålla nya utmaningar och att jag kan ta mig ännu längre. Jag skulle också vilja involvera mig lokalt och se om det går att bygga upp något här i Vimmerby.

undefined
2004 skötts Alexandra Fossmo till döds när hon låg och sov. Hennes man, pastorn Helge Fossmo, åtalades och fälldes för att ha fått Sara Svensson, så kallade "barnflickan", att begå dåden. Hon erkände och fälldes sedan för mord samt mordförsök på en annan församlingsmedlem. Alla inblandade var medlemmar i Filadelfiaförsamlingen i Knutby.
“Det kan ta 12 timmar att spela in en scen som sedan blir tre minuter. Så jag är förvånad över att jag med min mindre roll är med så mycket" säger Andreas Karlsson.
“Det kan ta 12 timmar att spela in en scen som sedan blir tre minuter. Så jag är förvånad över att jag med min mindre roll är med så mycket" säger Andreas Karlsson.
Andreas Karlsson

Ålder: 23 år.

Bor: Vimmerby, men är från Storebro.

Utbildning: Har gått på teaterskolan Calle Flygare i Stockholm.

Arbete: Jobbar på förskola i Storebro.

Största bedrift: "Svårt att svara på. Jag tror att framtiden nog får avgöra det åt mig."

Aktuell med: Spelar församlingsmedlem i den nya tv-serien Knutby. Serien baseras på de uppmärksammade händelserna 2004, när Alexandra Fossmo skötts till döds. Hennes man, Helge Fossmo, fälldes för att ha fått Sara Svensson ("barnflickan") att begå dådet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!