Anrika Fredensborgs herrgård är såld

Slutet av en era när Vimmerbys äldsta företag Svenska Järnvägsmännens Semesterhemsförening vid årsskiftet sålde Fredensborgs herrgård till nya – lokala– ägare.

Fredensborgs är sedan årsskiftet sålt till nya lokala ägare.

Fredensborgs är sedan årsskiftet sålt till nya lokala ägare.

Foto: Magnus Strömsten

storebro2022-02-11 18:00

Svenska Järnvägsmännens Semesterhemsförening, SJS, har haft Fredensborgs herrgård i sin ägo sedan 1912 men pandemin har tvingat dem till att leta efter andra lösningar.

– Det är sålt till en privat ägare sedan årsskiftet faktiskt. Det är Tobo Fastigheter som kliver in som ägare men vi kommer fortsatt att driva verksamheten vidare men som hyresgäst. Det har varit tufft ekonomiskt och vi ser det här som ett sätt att kunna fortsätta bedriva verksamheten utan att behöva ha ansvaret för fastigheten. Vi var helt enkelt tvungna att sälja vidare och hade tur att hitta en lokal ägare som var intresserad, säger Peter Blomkvist ordförande i Svenska Järnvägsmännens Semesterhemsförening.

Ni har ändå ägt fastigheten sedan 1912 – är det en epok som går i graven?

– På ett sätt går vi ifrån det som varit men ambitionen och vår vilja är att vi ska vara de som driver verksamheten och att det här ska möjliggöra för oss att bli ännu bättre. Det är även nya ägarens önskan att vi ska fortsätta driva verksamheten, säger Blomkvist.

SJS, dåvarande Vilohemsföreningen, inledde förhandlingar för att köpa herrgården år 1912 och den 19 juli samma år undertecknade man ett köpekontrakt. Förutom mangårdsbyggnaden med flygelbyggnad förvärvades också byggnader omfattande nästan 28 hektar mark. Köpeskillingen fastställdes till 30 000 kronor vilket var rejält rabatterat då enbart huvudbyggnaden kostat 60 000 kronor i uppförande år 1875.

Vi söker Tobo Fastigheter för kommentar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!