Inandades stor mängd lösningsmedel i arbetsplatsolycka

Under måndagen skedde en arbetsplatsolycka på Finish Industrilackering i Storebro. En man andades in stora koncentrationer av lösningsmedel och fick föras till sjukhus.

Under måndagen fick en medarbetare hos Finish Industrilackering i Storebro föras till sjukhus efter att ha andats in lösningsmedel. "Det är positivt att det gått så bra som det gjort. Det kunde ha gått sämre", säger vd Olle Ahlström.

Under måndagen fick en medarbetare hos Finish Industrilackering i Storebro föras till sjukhus efter att ha andats in lösningsmedel. "Det är positivt att det gått så bra som det gjort. Det kunde ha gått sämre", säger vd Olle Ahlström.

Foto: Stina Stjernkvist/TT, Sofie Olsson

Storebro2023-03-07 09:45

– Patrullen var där med anledning av en arbetsplatsolycka. En medarbetare utförde ett förarbete till målning i en sluten container, han förlorade medvetandet och fick föras med ambulans till sjukhuset i Västervik, berättar Ulf Gollungberg vid polisen.

Händelsen skedde vid åtta-tiden.

– Det var en medarbetare som vistades i ett utrymme där det blev stora koncentrationer av lösningsmedel. Han domnade av i den miljön, berättar vd Olle Ahlström till Vimmerby Tidning.

– När vi fick ut honom började han kvickna till, och kvicknade till även under ambulansfärden. Han fick lämna lasarettet igår (måndag) och är nu hemma. Så efter omständigheterna har det gått bra.

Hur länge mannen i 60-årsåldern befann sig i utrymmet är oklart.

– Vi vet inte riktigt hur länge han var där, men omkring 1,5 timme. Det var en kollega som hittade honom, såg till att han kom ut i friska luften och kunde börja återhämta sig, berättar Olle Ahlström.

Enligt Ahlström är det första gången något liknande hänt på företaget.

– Det är inte roligt. Man vill absolut inte att ens medarbetare ska utsättas för sånt här. Personen i fråga är erfaren och har jobbat hos oss i 35 år, så det är ingen nybörjare. Vi ser allvarligt på det och har redan påbörjat en intern utredning för att ta reda på vilka misstag som begicks och hur vi kan motverka så att något liknande inte händer igen.

Polisen upprättade efter händelsen en anmälan om arbetsmiljöbrott.

– Är det arbetsplatsolyckor brukar polisen vara där och man upprättar en anmälan. Oavsett om det är någon som är vållande eller inte. Sedan anmäls det till Arbetsmiljöverket, säger Gollungberg.

Mannen i fråga ska under omständigheterna må bra.

– Jag pratade men honom igår kväll (måndag). Han kommer vara hemma någon dag men vill själv komma tillbaka och jobba så snart som möjligt. Det är positivt att det gått så bra som det gjort. Det kunde ha gått sämre, säger Ahlström och fortsätter;

– Även om polisen har lagt ner sin utredning så hoppas jag att Arbetsmiljöverket kommer hit så att vi med gemensamma krafter kan se till att inte denna typ av olycka händer på våra företag i framtiden.Vi kommer titta på vad som krävs när vi ska jobba i den typen av miljö, vilken utrustning vi ska ha och om det ska vara två personer som jobbar ihop och har koll på varandra. Vi ska kolla på allt.

Mannen fick föras med ambulans till sjukhuset i Västervik.
Mannen fick föras med ambulans till sjukhuset i Västervik.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!