Alla barn har rätt att leka – efterlyser specialgungor

"Undersök möjligheterna att installera rullstolsgungor i Vimmerby kommun". Annelie Jacobsson (Oberoende) riktar en uppmaning till kommunen.

"Alla barn har rätt att leka" säger Anneli Jacobsson (oberoende) i Storebro. Hon har skrivit en motion om att få rullstolsgungor till kommunens lekplatser.

"Alla barn har rätt att leka" säger Anneli Jacobsson (oberoende) i Storebro. Hon har skrivit en motion om att få rullstolsgungor till kommunens lekplatser.

Foto: Olof Carlson

Storebro2022-04-16 19:00

– Det blir mycket glädje för en liten kostnad, säger hon. 

Alla barn ska ha rätt att leka, det gäller även barn med funktionshinder, tycker hon. De ska ha samma möjligheter som andra och i möjligaste mån kunna delta i lek och aktiviteter.

I en motion till kommunfullmäktige hänvisar hon till barnkonventionen, som i en av sina många artiklar säger att barn med funktionshinder har rätt till ett fullvärdigt och anständigt liv och få hjälp att aktivt delta i samhället. Barnkonventionen är ju numera en lag i Sverige.

– Även funktionshindrade barn har rätt att leka, betonar hon.

Motionen från Kjell och Annelie Jacobsson är precis nyss inkommen till kommunen, och har ännu inte hunnit beredas. Men Tomas Larsson på gatukontoret har tittat på den som hastigast.

– Jag sitter med i gruppen som jobbar med vår nya bad- och lekplatsstrategi, säger han och det här förslaget passar in där. Vi har som mål att lekplatserna ska vara tillgängliga. 

Men än så länge är det för tidigt för några löften. Men idén är väckt i alla fall.

– Det finns sådana här rullstolsgungor i några kommuner, säger Annelie Jacobsson, bland annat i Torsås. 

– Så varför inte i Vimmerby?

Hennes engagemang för lekplatser i stort bottnar i en kontakt med skolan i Storebro, som berättade att deras lekredskap börjar bli skraltiga.

– De har gjort sitt, säger Annelie Jacobsson, och de borde bytas ut. 

Och sedan har det ena givit det andra och hon har pluggat på vad som finns att tillgå. Och då fastnat för rullstolsgungan i ett första steg.

– Drömmen vore också om vi kunde få till en höj- och sänkbar sandlåda någonstans, så att barnen kan vara med och leka i sanden, säger hon.

Finessen med en höj- och sänkbar sandlåda är att den kan hissas upp, så att barnen kan rulla in med benen under och på sätt komma åt att leka i sanden. 

Hur stort behovet är av anpassade lekplatser har Annelie Jacobsson inte riktigt koll på.

– Men det finns. En eller flera rullstolsgungor på lekplatserna skulle kunna bli en tillgång. För Vimmerbyborna givetvis. Men också för turister och besökare. En lekplats dit barnen och deras föräldrar kan gå och koppla av efter en hektisk dag.

Hon har förstås tittat lite på vad en gunga för rullstolar kostar, och kommit fram till att det rör sig om mellan 100 000 och 120 000 kronor.

– Men det blir mycket glädje för ganska lite pengar, tycker hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!