På gården Åkemåla finns drygt 150 tackor och just nu runt 200 vinterlamm. Under namnet Bäckängaprodukter skapar Caroline Hemmingsson, tillsammans med den halvtidsanställda Helena Hägg, olika ullprodukter. Nu i juletider är det framförallt tomtar som skapas, men arbetsprocessen sträcker sig över hela året med djurhållning, fårklippning och ulltvätteri.
– Fåren klipps på hösten inför betäckning, då klipps dem i oktober. Den ullen är den finaste, den är vi helt galna i när den kommer. Sedan klipps de på våren innan lamning, berättar Caroline Hemmingsson.
På gården finns flera olika raser, som alla har olika sorters ull. Ullen från Ryafåren är längre och får fungera som tomteskägg.
– Det är många olika raser. Det är det som gör det så roligt med hantverket, för man kan göra så himla mycket olika saker, säger hon.
– Man blir lite skadad. Man kan liksom tänka när man ser ett får med fin ull att "åh vilket fint tomteskägg", säger Caroline Hemmingsson.
I tio år har hon haft fårbesättningen, tomteproduktionen startade redan kort efter att fåren först kom till gården.
– De första tomtarna var ett litet skägg och mössa. Det har hela tiden varit samma princip som jag gjort, ingen näsa, ganska tunna. Sen blev näsorna större och större för varje år, så det utvecklas lite. Jag vet inte hur många tomtar man har gjort, säger Caroline Hemmingsson.
– Men det är nog några hundra, fyller Helena Hägg i, som varit utvecklingsanställd sedan 2016.