I ett beslut från Länsstyrelsen Kalmar län, som Vimmerby Tidning tagit del av, framgår att Storebro Ägg AB omedelbart förläggs med vite på två olika punkter, med stöd av livsmedelslagen.
Bakgrunden till beslutet, som kom i slutet av oktober, är en kontroll som länsstyrelsen utförde i april. Då upptäckte man flera brister, bland annat saknades godkänd journalföring, bäst före-dag saknades på äggen i äggboden och äggen salufördes som att de kom från höns som går ute trots att hönsen hölls inomhus.
I juni genomfördes en ny kontroll och då hade endast en av bristerna åtgärdats, man hade slutat storlekssortera äggen i äggboden. Vid den kontrollen ska verksamhetens ägare, enligt länsstyrelsen, ha uppgett att han börjat föra journal över daglig dödlighet, antal golvägg och antalet ägg som värps. Den journalen visade dock exakt samma mängd ägg varje dag, 6 150 stycken.
Journalföringen var inte korrekt, tyckte länsstyrelsen, och hönsen hölls fortfarande inne medan äggen såldes som att de kom från utehöns. Länsstyrelsen ville se fakturor som skickats ut till äggköpare men de man fick skickade till sig gick inte att öppna.
Vid en ny kontroll i september var hönsen inne och i journalerna ägaren skickade in då stod fortfarande samma antal ägg varje dag, den här gången 6 000 stycken. Fakturorna hade man fortfarande inte fått se.
I mitten av oktober meddelade statsinspektören Ida Helgee från Livsmedelsverket att de hade gjort en uppföljande kontroll och att äggen numera stämplas som frigående inomhus.
Länsstyrelsen har fattat beslut om att Storebro Ägg AB måste journalföra den dagliga äggproduktionen på godkänt sätt och den punkten förenas med ett löpande vite på 10 000 kronor för varje tillfälle som kraven inte klaras. Samtidigt måste företaget skicka in alla fakturor som skickats ut mellan maj och oktober. Den punkten förläggs också med ett vite på 10 000 kronor.
I skrivelsen från länsstyrelsen framgår också att ägaren fått möjlighet att kommentera uppgifterna som ligger till grund för beslutet om vite. Några kommentarer hade inte kommit in.
Hönsfarmen drivs av Haytham El Amri. Han är medveten om länsstyrelsen beslut men vill inte kommentera bristerna i någon större utsträckning.
– Jag har fått informationen och jag har fixat allt, jag har jobbat många år i branschen och allting måste vara 100 procent. De brukar komma och kontrollera och det är inte första gången, säger han.
Är det svårt att leva upp till kraven som ställs?
– Nej, det är inte svårt. Det här stallet är från 90-talet och det är inga problem. Allting fungerar och ser bra ut här nu. Om jag gör fel går det inte att fortsätta eftersom människor äter ägg hela tiden, då kanske folk blir sjuka och det går inte. Det är många fler än länsstyrelsen som kontrollerar detta, exempelvis Jordbruksverket och Svenska Ägg. Det är hela tiden och det är viktigt att det är rätt.