Brukets personalstiftelse går i graven

Åtta år efter Storebro Bruk AB gick i konkurs har det blivit dags för personalstiftelsen att avvecklas. 78 tidigare anställda vid bruket får dela på tillgångarna.

John-Erik Blixt började på bruket år 1964(till vänster) och Siver Lagerström 1952.. De spenderade större delen av sina semestrar på Källviken genom åren.

John-Erik Blixt började på bruket år 1964(till vänster) och Siver Lagerström 1952.. De spenderade större delen av sina semestrar på Källviken genom åren.

Foto: Sofie Olsson

Storebro2020-02-12 18:00

– Det här är en mycket gammal stiftelse från 50-talet som hörde ihop med Storebro bruk då, även om det var en helt självständig grej, säger Johan Rosén, advokat som genomför avvecklingen tillsammans med stiftelsens styrelse. 

Dan Hättander är ordförande för personalstiftelsen och arbetade på Storebro bruk från 2001 fram till konkursen. 

– Det är skönt när det är över kan jag säga, säger han. 

– Det gick i konkurs 2012 och så drev vi det vidare som om inget hade hänt fram till 2015, då fick vi krav från länsstyrelsen om avveckling eftersom det inte fanns någon arbetsgivare. Vi försökte ombilda stiftelsen, vi hade fyra olika förslag på hur vi skulle kunna göra men länsstyrelsen tog inte någon av förslagen och då var det bara försäljning som gällde, säger Dan Hättander. 

Fredrik Gustafsson är länsjurist på Länsstyrelsen i Östergötland som är tillsynsmyndighet.

– Vi sa som svar på den frågan att det enligt paragraf 22 i tryggandelagen som är ändring av ändamål, inte finns utrymme att vidta en så omfattande åtgärd som en ändring av personalstiftelsens stadgar, att stiftelsen i och med det upphör att vara en personalstiftelse, med hänvisning till ett par rättsfall.

Vinsten från försäljningen av stiftelsens tillgångar ska fördelas bland de 78 anställda som fanns vid Storebro bruk när det gick i konkurs.

– Det är över 8 miljoner, men det mesta går bort i skatter tyvärr. Men vi räknar med att var och en får ungefär 43 000 kronor netto, säger Johan Rosén.

Fördelningsförslaget kommer att presenteras på ett stormöte i Storebro i mars. 

Stiftelsens största tillgångar låg i ön Källviken i Västerviks skärgård, som tidigare varit semesterhem för brukets anställda. Källviken köptes av disponent Ivar Gustafsson år 1951 och personalstiftelsen bildades. Ön har nu sålts och köpts av 18 delägare, många är tidigare anställda.

Sivert Lagerström och John-Erik Blixt har en lång relation till semesterhemmet Källviken. Båda har arbetat på bruket under en lång tid. De har spenderat många semestrar ute på ön.

– Jag har varit där sen början av 60-talet, säger John-Erik Blixt.

– Jag har väl varit där ännu längre, fyller Sivert Lagerström i. 

John-Erik Blixt är en av de 18 som nu tillsammans har köpt Källviken.

– En vill ju vara där, man har varit där hela livet. En vill ju inte bli av med det. Så är det ju. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!