Polis frias efter skottdramat i Storebro

Chefsåklagare Martin Tidén har beslutat att lägga ned förundersökningen efter polisskjutningen i Storebro dagen före julafton, som ledde till att en man senare avled.

Det begicks inga tjänstefel i Storebro kvällen före julafton, där en man avled efter att ha träffats av ett polisskott. Chefsåklagare Martin Tidén har beslutat att lägga ned försundersökningen.

Det begicks inga tjänstefel i Storebro kvällen före julafton, där en man avled efter att ha träffats av ett polisskott. Chefsåklagare Martin Tidén har beslutat att lägga ned försundersökningen.

Foto: Arkiv: Jimmy Karlsson / TT-Bild

Storebro2023-05-09 10:52
undefined
Chefsåklagare Martin Tidén lägger ned försundersökningen om tjänstefel som inleddes efter skottdramat i Storebro kvällen före julafton där en man senare avled efter att ha träffats av ett av polisens skott

– Jag har kommit fram till att man handlade i nödvärn och att polismannen hade rätt att skjuta i det utsatta läget, säger Martin Tidén.

Händelsen inträffade vid 21-tiden kvällen före julafton 2022 när en polispatrull larmats till ett bråk i Storebro. De hörde oljud från en lägenhet och ropade; "Polis öppna dörren!" Ingen öppnade. Istället hörde de en kraftig smäll.

– De tror då att de är beskjutna, backar och drar sina vapen, beskriver Martin Tidén.

Det visade sig senare att 45-åringen slagit in en machete i dörrens insida.

– Den satt kvar i dörren samtidigt som han gav sig ut mot poliserna med en brandyxa i händerna, så det var absolut en angreppssituation, säger Martin Tidén.

En polis avlossade fyra skott. Ett skott träffade 45-åringen i benet. Ett snuddade vid magen och två träffade inte alls.

45-åringen hann att kasta yxan mot poliserna. En av dem träffades i huvudet och han blödde kraftigt

Var det nödvändigt med fyra skott?

– Vi vet inte vilket skott som träffat, så det är svårt att avgöra när avsedd effekt är nådd. Polisen har i alla fall haft sinnesnärvaro nog att inte tömma magasinet, och man ska veta att innan den här mannen avlider startas en förundersökning om försök till mord, säger Martin Tidén.

undefined
Yxhuggen i grannens dörr vittnar om hur 45-åringen försökte slå sig in där. Den förskräckta grannen larmade polisen.

Även den misstänkte blödde kraftigt från skottskadan i benet. Inledningsvis var skadorna svårbedömda och trots skottskadan var han inte alls samarbetsvillig utan polisen tvingades sätta handfängsel på honom.

Han fördes i ambulans till sjukhuset i Västervik där han avled under julafton. Enligt rättsläkaren är dödsorsaken förblödning efter skottskadan.

– Både artär och vener har slitits av, inte där kulan gått in i benet utan längre upp i låret, säger Martin Tidén.

undefined
Avspärrning utanför hyreshuset i Storebro.

Under det dramatiska skedet i trapphuset efter skotten har den polisman som inte träffats av yxan satt ett avsnörande förband på den skottskadade mannen. Det visar sig vara satt på fel ben.

Martin Tidén friar från tjänstefel också i det fallet med hänsyn till omständigheterna med dåliga ljusförhållanden, mycket blod och den skadades motstånd.

Enligt polisens senaste statistik, som avser åren 2017-2021, öppnade polisen eld vid 98 tillfällen. Under samma period har 15 personer dödats vid skottlossning med polisen.

– Det är vanligare att poliser frias än att de döms för att ha skjutit. Men hittills i år har två dömts, säger Martin Tidén.

Kvällen före julafton larmades polisen till en adress i Storebro. Det slutade med en skottlossning, där en person avled.
Kvällen före julafton larmades polisen till en adress i Storebro. Det slutade med en skottlossning, där en person avled.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!