Vem vill bli Noelles kavaljer på studentbalen?

I ett år har Noelle Anemyr i Storebro sett fram emot studentbalen. Hon är redo, klänningen väntar och raggaråk är bokat. Det fattas bara en sak – en kavaljer. ”Vi vill ju tro att det finns någon därute som har lite extra stort hjärta”, säger mamma Erica Rinaldo.

När lillasyster Nathea skulle hitta en klänning till sin studentbal förra året fick Noelle feeling för den rosa prinsessklänningen à la Askungen. Den 18 maj är det äntligen dags att använda den, men drömmen är att ha en kavaljer till paraden.

När lillasyster Nathea skulle hitta en klänning till sin studentbal förra året fick Noelle feeling för den rosa prinsessklänningen à la Askungen. Den 18 maj är det äntligen dags att använda den, men drömmen är att ha en kavaljer till paraden.

Foto: Privat

Storebro2024-03-16 07:00

Noelle Anemyr, 22 har downs syndrom och diagnosen autism. Att hon i så stor utsträckning som möjligt ska känna sig som andra jämnåriga är Erica Anemyrs mammamission.

– Jag tycker det är jätteviktigt, att hon utifrån sina förutsättningar och utmaningar får göra saker som andra gör.

I maj går många på studentbal. Noelle också. Hon har gått anpassat gymnasium i Hultsfred och just balen har hon väntat på ända sedan hon hängde med lillasyster Nathea när hon skulle leta studentbalklänning förra året.

– Det var Noelle som kom hem med klänning. Ägaren till butiken såg Noelles blick när hon fick syn på den där rosa prinsessklänningen. Så hon fick den. Helt fantastiskt.

undefined
Nathea och Noelle ligger bakom "Rocka sockorna" och en efterlysning på Insta gav stor spridning och många kommentarer. På torsdag, på Rocka sockorna-dagen, är planen att Nathea ska intervjuas i Nyhetsmorgon i TV4, via direktlänk.

Klart att klänningen ska komma till användning. Men att hitta en kavaljer har hittills gått lite trögt – trots stort engagemang efter att Nathea, som tillsammans med sin syster ligger bakom "Rocka sockorna", la ut en efterlysning på Instagram, där de har drygt 26 000 följare. I en ringar-på-vattnet-effekt kan sökandet bli inslag i Nyhetsmorgon i TV4 på torsdag, via direktlänk.

– Vi ger inte upp, men än så länge har vi ingen kavaljer.

Vad tror du det beror på?

– Svårt att säga. Jag tror inte det handlar om fördomar. Snarare osäkerhet, man vet kanske inte vad som krävs av en och då är det lätt att tänka ”det där klarar inte jag”.

Dags att konkretisera uppgiften – vad krävs?

– Inte mycket. Att eskortera henne i paraden, hålla henne under armen. Vi finns inom räckhåll hela tiden, och det kan bli aktuellt att vi får dra henne i rullstol också. Kanske några bilder. Vi har plockat de moment vi tror att hon vill göra och kan klara av, så hon får visa upp sig och sin klänning och känna sig som vilken annan student som helst. Dans blir det inte och firar henne gör vi hemma med familjen.

undefined
"Det var mest på skämt, det där att Sean Banan är Noelles drömkavaljer. Men hon gillar verkligen honom supermycket. Kul att han hörde av sig, men tyvärr har han andra planer den där dagen i maj", skrattar mamma Erica, som betonar att den kille de söker inte alls behöver fylla ut Sean Banans skor.

I efterlysningen på sociala medier taggades Noelles idol och drömkavaljer Sean Banan, som raskt hörde av sig och berättade att han tyvärr var bokad den aktuella dagen.

– Det var ju mest på skoj, men Noelle gillar honom supermycket och har träffat honom flera gånger. Det var kul att han ringde.

Någon Sean Banan behöver han alltså inte vara?

– Nej, det räcker att man har en timme att avvara och lite extra stort hjärta. Det som är litet för någon annan är stort för Noelle och det här skulle ge henne ett fint minne för flera år framåt.

undefined
"Det vi vill ge Noelle är att få känna sig som vilken annan tjej som helst. Plan b är att någon i familjen går med henne i paraden, men det är inte lika kul att gå med mamma, pappa eller morfar."
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!