Har du Abba-bilden Annica letar efter?

Hur många såg Abba kliva av en Storebrobåt för att inta scenen i Storebroparken den 4 juli 1975? Eller – hur många tog en bild på det historiska ögonblicket? ”Finns det någon som har den bilden skulle jag bli överlycklig”, säger journalisten och författaren Annica Triberg, som skriver en bok om Storebro, en alldeles speciell båt och Abba.

Journalisten och författaren Annica Triberg skriver om en Storebrobåt med Abba-historia. Nu efterlyser hon bilder från Abbas spelning i Storebroparken 1975.

Journalisten och författaren Annica Triberg skriver om en Storebrobåt med Abba-historia. Nu efterlyser hon bilder från Abbas spelning i Storebroparken 1975.

Foto: Rebecca Forsgren Malmström

Storebro2024-04-25 06:00

En fredag i juli för snart 49 år sedan. Året innan har Abba slagit igenom med dunder och brak med Waterloosegern i Brighton. De är stora. Jättestora. Och Niels Kvistborg har bokat supergruppen till Storebroparken.

undefined
Året innan konserten i Storebro vann Abba Eurovision Song Contest i Brighton med Waterloo.

På båtvarvet på orten kläcker någon en idé.

– Vi lyfter ner en Storebrobåt med lyftkran i Stångån! Och så får de komma åkande i båten. Det fanns loger, men Abba tyckte det gick lika bra att klä om på båten, så de kliver av i bästa scenmundering direkt till scenen. Snacka om perfekt pr-kupp, säger Annica Triberg, journalist och författare, som just nu skriver en bok om Storebro, om Abba och båten Andante. 

En alldeles speciell båt, förklarar hon. En Storebro Royal Cruiser 38, som byggdes 1978 till Benny Andersson, när han och Frida fortfarande var gifta. Båten användes i videon till Summer Night City.

– Den har haft olika ägare efter Benny Andersson. Den nuvarande ägaren är stort Abba-fan och har lagt ner mycket renoveringsjobb. Lagom till Eurovision Song Contest i Malmö ska hon köras ner från varvet på Västkusten till Malmö. Tanken är att hon ska kunna chartras för Abba-turer, det är redan fans från London som bokat in sig. När han lagt alla dessa timmar på båten vore det kul med en bok, tyckte han. Så det är den boken jag skriver.

undefined
Journalisten och författaren Annica Triberg skriver om en Storebrobåt med Abba-historia. Nu efterlyser hon bilder från Abbas spelning i Storebroparken 1975.

Boken handlar alltså om Abba och deras kärlek till havet, om båten – som hette något annat än Andante under Abba-tiden – och en historisk del om Storebro och båtbyggandet. En växande del.

– Det blir mer och mer text om Storebro, mer än jag tänkt från början för det är så himla intressant.

I det rika bildmaterialet finns en glugg. Eller snarare ett fototillfälle. Konserten i Storebro. 

– Vi har inte lyckat hitta några bilder där man ser dem kliva av båten, eller ser hela båten från parken, säger Annica som har svårt att dölja sin besvikelse efter en titt i Vimmerby Tidnings tidningsarkiv, där en kort text och en hårt beskuren bild är allt som bjuds. Bilden är tagen efter spelningen, på båten. Men av den syns intet.

undefined
I Vimmerby Tidning var bevakningen av Abba-konserten i Storebro inte mer än så här. Av bildtexten framgår att bilden är tagen efter konserten, på Storebrobåten, men båten skymtar bara i övre kant på bilden.

Nu gör hon en efterlysning.

– Många i publiken borde haft med sig kamera. En gammal instamatic-bild och jag vore tacksam. Det är inte omöjligt att Benny blev så inspirerad att det var därför han köpte en Storebrobåt några år senare.

undefined
För några dagar sedan sjösattes båten Andante i Henån norr om Göteborg efter att ha renoverats hela vintern.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!