Vimmerbystudenter kämpar för att få ihop studentdagen

Med bara två månader kvar vet studentkommittén inte hur firandet kommer att se ut. "Hjärnan är helt slut", säger Tilda Johansson.

Elin Johansson och Tilda Johansson försöker hitta lösningar som ska göra studenten till en glädjens dag.

Elin Johansson och Tilda Johansson försöker hitta lösningar som ska göra studenten till en glädjens dag.

Foto: Johannes Widergren

Storebro2021-05-10 08:00

Tilda Johansson och Elin Johansson utgör tillsammans med två andra elever studentkommittén på Vimmerby gymnasium. Deras uppdrag är att planera för studentdagen, vilket är lättare sagt än gjort i pandemitider.

– Det är väldigt oklart vad vi får göra, speciellt med de nya restriktionerna. Vi har kontinuerliga möten med rektorerna om hur vi ska lösa det, säger Tilda Johansson.

En stor fråga just nu är 500-gränsen. Enligt regeringen kan det bli aktuellt att samla så många personer på vissa evenemang utomhus efter 17 maj, om smittoläget tillåter. Studentbalen blir av den 22 maj och man ska dansa utomhus i Storebro. En tanke från kommittén är att i så fall ordna givna platser till anhöriga som vill komma och titta. Förutom det kommer balen att livesändas.

– Hjärnan blir helt slut efter ett tag. Jag tänker på studenten och balen varje dag. Man blir trött i huvudet av att försöka hitta på lösningar, säger Tilda Johansson.

På själva studentdagen vet Tilda och Elin inte exakt hur firandet blir, trots att det bara är två månader kvar.

– Det enda vi vet är att allt inte kommer ske samma dag. Vi ska ha cermoni och stipendieutdelning dagen innan, säger Elin Johansson.

Vad gäller utspringet kommer alla klasser springa ut samma dag med en timmes mellanrum. Förra året var utspringen på olika dagar för klasserna, så Elin och Tilda är nöjda med årets lösning. Dock vet de inte om, och i så fall hur många, anhöriga som får komma.

– På andra skolor har de bestämt ett begränsat antal anhöriga som får komma. Här är det inte helt klart men de pratar om två anhöriga per elev. Så var det förra året och det fungerade bra, säger Tilda Johansson.

Förutom att balen och studentdagen blir annorlunda har också studentfesterna ställts in eller flyttasts utomhus. Firandet blir inte så som Tilda och Elin säger att de drömt om sedan de gick i högstadiet.

– Man har sett alla andra och bara längtat. Man får tänka att fester, skidresor och shopping kan man göra när som helst men man tar bara studenten en gång i livet. Det känns så tråkigt att inte få uppleva det på riktigt, säger Tilda Johansson.

Trots restriktioner, krångliga lösningar och anhöriga som är med och firar via länk så är studenten alltid speciell.

– Det är ändå studenten, man taggar till och längtar. Det ska bli en jätterolig dag även om man också kommer att vara ledsen, säger Elin Johansson.

"Man tänker på studenten varje dag".
"Man tänker på studenten varje dag".
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!