Ett år senare: "Nu är det bara att köra"

Ett år har gått sedan omstarten av Storebro Industrier Nya AB efter konkursen. "Tack vare att vi kunde sälja fastigheten till Rexsvarven AB så kan vi nu vara igång igen och fokusera på kärnan i verksamheten."

Hans Åhsgren framför en Storebro-svarv från 80-talet som reparerats.

Hans Åhsgren framför en Storebro-svarv från 80-talet som reparerats.

Foto: Sofie Olsson

Storebro2019-07-06 07:00

Det säger Hans Åhsgren, VD vid Storebro Industrier Nya AB. Det "Nya" i företagsnamnet lades till när företaget startades igen, efter en kort konkurs under april 2018.

– Anledningen till konkursen var egentligen att kostnaderna för fastigheten blev för höga, många av våra hyresgäster flyttade sin verksamhet eller la ner, säger Hans Åhsgren.

När en kund som under många år hyrt en stor del av lagret fick banta sin verksamhet, så påverkades Storebro Industrier, berättar han. Lagerplatsen blev tom och både hyresintäkter och inkomster från underhållet av kundens maskiner uteblev.

När Inge Hyckenberg på Rexsvarven AB köpte nedre bruket blev det en bra lösning för Storebro Industrier Nya AB, som då istället kunde hyra plats och fokusera på sin verksamhet istället, enligt Hans Åhsgren.

Företaget har hållt på med service och reparation av metallbearbetningsmaskiner, samt bygger maskinskydd i 30 års tid och sysselsätter sex personer i dagsläget.

– Vi var ett gäng som jobbade på serviceavdelningen på Bruket (Storebro Bruk) och som bestämde oss för att starta eget i samband med konkurserna som skedde där under 80-talet, berättar Hans Åhsgren.

I dagsläget har företaget flera kunder i stora företag runtom i landet, nu senast levererade de en svarv till ett ubåts-projekt hos Volvo Kockum.

– Storebro som varumärke är väldigt starkt tack vare den långa historien som bruksort och det har gynnat oss, säger Hans Åhsgren.

Vad ser du för utmaningar i den här branschen?

– Det är en väldigt hög ålder i branschen, många som arbetar är i pensionsålder eller äldre. Det är svårt att hitta yngre med rätt kompetens. Men jag hoppas att det ska komma en ny generation, säger Hans Åhsgren.

Förutom en befarad brist på kompetens i framtiden ser Hans Åhsgren inga större utmaningar för företaget den närmsta tiden.

Ser ni några svårigheter för företaget i framtiden?

– Nu är det bara att köra. Vi märker inte av lågkonjunkturer utan snarare så beställs mer service och reparationer då.

– Det finns inte så mycket konkurrens i maskinservicebranschen och vi har mycket erfarenhet och kunskap inom området, säger Hans Åhsgren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!