Ett riktigt kalas på 200 kroppkakor

200 öländska kroppkakor till knappt 60 pensionärer. Det var ett riktigt kroppkakekalas i Storebro på torsdagen.

en gång i månaden samlas PRO i Storebro. Maten är en väsentlig del i umgänget, men också allt prat runt borden.

en gång i månaden samlas PRO i Storebro. Maten är en väsentlig del i umgänget, men också allt prat runt borden.

Foto: Jimmy Karlsson

Storebro2018-10-25 19:30

– Det blir i alla fall tre var, och en del kanske bara åter två, så då kan säkert någon få fyra, säger Gunnita Svensson i Storbro PRO som ställde till med ett kollosalt kalas på äkta öländska kroppkakor på föreningens månadsmöte.

En gång varje månad samlar föreningen medlemmarna till möte under några eftermiddagstimmar. Det brukar bli lite mötesförhandlingar och diskussioner om aktuella pensionärsfrågor, lite underhällning, en hel del prat och så förstås mat.

– Vi brukar alltid laga maten själva. förra gången hade vi fisksoppa och den gjorde vi här och då var vi över 60 personer, säger Ann-Gret Olofsson, som är kassör.

Men just den här torsdagen ville man satsa på en riktigt traditionell och speciell svensk husmansrätt - kroppkakor,

– Det är småländsk mat, tycker Ann-Gret Olof sson.

– Man måste variera sig. Det här blir lite nytt för vår del, säger Gunnita Svensson.

Men kroppkakor till 60-talet sugna pensionärer kändes lite för maffigt, så en här gången blev det till att beställa maten.

- Men de kommer från Öland, vi mötte leverantören i Mönsterås igår, säger Gunnita Svensson.

Enligt Wikipedia finns kroppkakor i olika lokala varianter längs Smålandskusten, i Blekinge, på Öland samt på Gotland. I Blekinge används nästan bara råriven potatis, på Öland är det mest rå potatis, men en del kokt också. I Småland är det ofta tvärtom, mest kokta och på Gotland är det bara kokt potatis i degen.

Den vanligaste fyllningen är stekt fläsk, lök och kryddpeppar, men även andra fyllningar förekommer. I Blekinge används exempelvis sjöfågel och ål.

Dick Melker i Storebro vet hur han vill ha sina.

– Det ska vara mycket rå potatis så et blir mörka. Då är de bästa, men de här är också goda, säger han när han tar påfyllning med sin tredje.

Han avböjer chansen till en fjärde - för tillfället...

Det är inte bara mellan olika delar av landet som kroppkaksrecepten varierar. Det skiftar också stort hur man vill ha dem serverade.

Gunnita Svensson och Ann-Gret Olofsson har varsin favorit.

– Jag tar lite av fläsket som är till fyllningen och häller på mjölk och låter det sjuda så det blir som en vit skysås med små fläsktärningar i, säger Ann-Gret Olofsson.

Gunnita Svensson har en minst sagt ovanlig variant.

– Jag bland socker och kanel och strör över kroppkakorna och sen grädde på det. Det sättet hade min farmor med sig från USA.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!