Familjen Andersson tar julpyntet till en ny nivå

I Storebro finns några av kommunens största julälskare och villan de bor i är ett myller av rött, grönt, silver och guld. Vart man än tittar får man ögonkontakt med en tomte. "Det har blivit mer för varje år", säger Heleen Andersson.

Familjen Andersson, bestående av pappa Filip, mamma Heleen och sonen Benjamin, trivs bland tomtarna. 1,5-åriga hunden Zorro har såklart också en tomteluva i garderoben.

Familjen Andersson, bestående av pappa Filip, mamma Heleen och sonen Benjamin, trivs bland tomtarna. 1,5-åriga hunden Zorro har såklart också en tomteluva i garderoben.

Foto: Johannes Widergren

Storebro2022-12-04 19:00

Hos familjen Andersson i Storebro börjar julen tidigt. Förra året fick Vimmerby Tidning en rundtur i den då färgsprakande och välpyntade trädgården men i år var det dags att kika in i vad som utan tvekan måste vara ett av kommunens juligaste hem.

– Jag börjar pynta i början av november. Först städar vi, sen byter jag gardiner i hela huset och sen plockar jag fram julen. Jag har 14 kartonger med pynt och det tar nog nästan en månad att få upp alltihop, säger Heleen Andersson.

Alla rum i huset går i julens tecken. Det fullkomligt kryllar av tomtar, granar, glitter och ljus. Vissa saker har bestämda platser medan andra flyttas runt från år till år, det är en levande process.

undefined
"Det är så mysigt med julen, tycker jag. Man har minnen från uppväxten och det har följt med och blivit något man vill återuppleva", säger Heleen Andersson.
undefined
Julgranen i badrummet var Filips idé och är ny för i år. Ingenstans i huset slipper man undan julstämningen!

– Jag har alltid älskat julen och för mig har det varit såhär sedan jag var barn. Jag är uppväxt bland glitter och tomtar men det har också blivit mer för varje år. Man ser hur andra har det, bland annat i en julgrupp på Facebook jag är med i, och så får man idéer, säger Heleen.

Nytt för i år är, bland annat, julgranen i badrummet på övervåningen. Annars är det främst tomtar som gäller och gärna i gammal stil. 

– Garntomtar utan ögon och sådant, det tycker jag är läskigt. Jag vill ha trevliga och gemytliga tomtar från 50- och 60-talet. Mycket köpte man när man var yngre och en del har vi fått från äldre släktingar, annars kan de vara lite svåra att hitta, säger Heleen.

undefined
Trappan upp till övervåningen ser ut som en portal till julen.
undefined
"Garntomtar utan ögon och sådant, det tycker jag är läskigt. Jag vill ha trevliga och gemytliga tomtar från 50- och 60-talet", säger Heleen Andersson.

46-åringen beskriver vidare hur maken Filip nästan fick en chock när han första gången efter att de träffats fick se alla julkartongerna.

– Ja, men nu har jag vant mig och tycker att det är trevligt. Det är ju den mörkaste tiden på året och det är alltid mysigt med fint ljus. Det blir väldigt tomt sen i januari när vi plockat ner allt, säger Filip Andersson. 

undefined
Vart man än vänder blicken i huset så får man ögonkontakt med en tomte.

Filip berättar att han inte har jättemycket att säga till om när det kommer till pyntet inomhus men att han tidigare fått fria tyglar ute i trädgården. Förra året hade familjen bland annat en 4 meter hög tomte och en staketslinga med sammanlagt 900 lampor men i år har man valt att skala ner kraftigt på grund av det höga elpriset.

– Det satt slingor runt hela staketet och det gick väl åt ungefär 500 kilowatt totalt. I år har vi bara en slinga på altanen, säger Filip.

Även om de båda kan sakna pyntet i trädgården är de överens om att det är inomhus som är viktigast.

– Det känns lite tomt men samtidigt så är man ju mest inne på vintern, så det är stämningen här man vill åt, säger Heleen.

undefined
Filip visar en legomodell av huset från Ensam hemma-filmerna, som han och sonen Benjamin byggt tillsammans.
undefined
"Tomtarna kanske jag skulle kunna dra ner på men julgran måste man bara ha", säger Heleen Andersson.

Bland alla små och stora tomtar, gardiner, dukar, lakan, tavlor och bonader är det svårt att välja en favorit men något som familjen inte skulle klara sig utan är julgran. I år har familjen totalt fyra stycken klädda granar i huset.

– Det tycker jag är viktigast av allt. Tomtarna kanske jag skulle kunna dra ner på men julgran måste man bara ha, säger Heleen.

Vad tycker folk som kommer på besök? 

– Det är faktiskt ingen som har sagt att de tycker att det är för mycket. 

Har ni pyntat klart och är redo för julen nu? 

– Det kan komma något mer, om jag hittar något, det är svårt att säga. 

De senaste åren har familjen firat jul hemma i villan i Storebro och bjudit in släkten dit och så blir det även i år. I den här familjen äter man julmaten efter Kalle Anka eftersom man gillar att slippa stressen tidigt på dagen och göra julaftonen längre på kvällen.

undefined
En virvlande julby pryder ett av skåpen i vardagsrumet.
Julgranar i Sverige

Traditionen med inomhusgranar kommer från Tyskland och den första kända klädda granen i Sverige är från 1741. Den var klädd med äpplen, saffranskringlor och vaxljus. 

Från herrgårdar spred sig julgranen ut i bygderna för att i slutet av 1800-talet vara allmän i hela landet. Då var fortfarande många granar så små att de kunde placeras på bordet eller hängas från taket.

Källa: Nordiska museet

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!