– Vi har velat ha en gårdsbutik egentligen från första stund när vi började med mejeriet. Men det är lite så att var sak har sin tid och nu kom den tiden. Vi har alltid olika projekt varje år och i år är projektet gårdsbutik, berättar Louise Glindell när Vimmerby Tidning träffar henne framför den nybyggda gårdsbutiken, som ligger ett stenkast från riksvägen, på gården Sjundekvill.
Förutom mejeriprodukterna gjorda på mjölk från gårdens egna mjölkkor och förädlade i gårdens egna mejeri så gör man också en ny satsning på kött från gården.
– Det är helt nytt för oss och jag kan inte säga att jag är världsmästare på att kunna alla styckdetaljer och vad som är bra till vad men jag lär mig under tiden. Jag har lite som motto att jag ska lära mig en ny sak varje dag, så det hjälper till, säger hon och berättar att djuren som fötts upp på gården skickas till slakt i Brantestad.
Vad är det som gör att ni tror på idén om att driva en gårdsbutik?
– Man vet aldrig om det kommer funka, det är en chansning egentligen. Men i dagsläget säljer vi alla våra produkter på rekoringar, förutom det som går till hotell och restaurang, och där har vi mött tanken från kunder att om man vill ha vår mjölk så går det bara varannan vecka, den andra veckan får man köpa annan mjölk, säger hon och fortsätter:
– Jag har också många gånger haft folk som kommer hit och tror att vi har en gårdsbutik – framförallt sommartid. Så sammantaget känns det som att det finns stöd för en gårdsbutik och jag hoppas att det tilltalar att det finns både kött- och mejeriprodukter.
Den 30 oktober öppnar gårdsbutiken, som ska fungera som självbetjäningsbutik, för första gången. Under öppningsdagen kommer det att arrangeras veteranplöjning.
– Det blir ett tiotal deltagare som kommer härifrån trakten, berättar Håkan Glindell som håller i plöjningen.
Bland deltagarna finns en hel del med stor erfarenhet inom tävlingsplöjning. Både Sören Bergman och Hans Nilsson har kört SM ett flertal gånger, och den sistnämnda har också tävlat i VM.
Louise Glindell är peppad på öppningen och nu väntar en hektisk tid i mejeriet för att fylla på lagret.
– Det ska bli skitkul och skönt på något vis för allt som finns i butiken är något man kan stå för till 110 procent. Det är vi själva som har sett till att mjölken har kommit fram och det är vi själva som fött fram djuren till slakt.