Göran Linder gick genom isen: "Fick fantastisk hjälp"

Göran Linder gick genom isen på sjön Gissen. Sedan dess har flera människor fått sätta livet till i isolyckor. "Fast jag var så försiktig, lyckades jag inte undvika att hamna i vattnet"

"Plötsligt hamnade jag på en meterbred ränna med tunn is", berättar Göran Linder om dagen när han gick genom isen på sjön Gissen. Fast han var så försiktig, lyckades han inte undvika att hamna i vattnet.

"Plötsligt hamnade jag på en meterbred ränna med tunn is", berättar Göran Linder om dagen när han gick genom isen på sjön Gissen. Fast han var så försiktig, lyckades han inte undvika att hamna i vattnet.

Foto: Charlotte Madestam

Storebro2021-03-07 17:00

Det var en solig och vacker dag i januari. Göran Linder från Tobo, Storebro minns han tänkte att vädret var som gjort för en tur på långfärdsskridskorna han köpt ett par år tidigare.

– Det här var första turen, året dessförinnan blev det ju aldrig någon riktig vinter, säger han.

Vi har tagit oss till stugan där han parkerade bilen den där söndagen för sex veckor sedan, och vi går samma stig ner till sjön som han gick då.

undefined
Välutrustad. Som tur var hade Göran Linder rustat sig rätt. "Fast jag var så försiktig lyckades jag inte undvika att hamna i vattnet", säger han.

Precis som då har han flytväst innanför overallen, isdubbar kring halsen och han visar ryggsäcken, som har flytkuddar på baksidan.

– Det hade varit snö på isen tidigare, så det var sköris, berättar Göran Linder. Jag hade åkt nära land runt mer än halva sjön. Hela tiden kände jag i isen med mina ispikar och pimpelhål visade att isen var cirka en decimeter tjock på det stället.

– Men plötsligt hamnade jag på en meterbred ränna med tunn is som brast direkt. Jag hann aldrig stanna utan hamnade i vattnet.

Kunde du behålla lugnet?

– Ja, jag kände aldrig någon köldchock. Jag hade ju kört långt och var ganska varm. Jag uppskattar det tog 15-20 minuter innan jag lyckades dra mig upp med isdubbarna. Någon inne på land hade larmat så både räddningstjänst och ambulans var snabbt på plats. Två brandmän kom ut på isen och mötte mig med en slags pulka som jag fick sätta mig i, så jag blev invinschad sista biten. Jag fick fantastisk hjälp.

undefined
Göran Linder har uppgraderat sin utrustning och bytt ut de gamla isdubbarna mot nya med längre och större dubb. "Jag hade nog tagit mig upp snabbare med dem", säger han.

Göran fick skjuts hem av ambulansen och sedan han fått på sig torra, varma kläder kändes allt bra igen.

– Kroppstemperaturen var nere på 34 grader, så det var ingen större fara. Efter ett tag var jag helt återställd.

Hur tänker du kring det du var med om?

– Det känns lugnt. Men jag har skaffat nya isdubbar, med längre och större piggar som skulle ha hjälpt mig bättre. Den här sorten med små korta piggar, tillägger han och visar, de släppte hela tiden från isen. Med den här andra sorten hade jag nog tagit mig upp snabbare. Nu får jag vara glad att jag gått ner i vikt och därmed fått bättre kondition, det tror jag bidrog till att jag orkade så bra.

Sedan Göran Linder gick genom isen har det varit flera isolyckor med dödlig utgång.

– Väldigt tragiskt att det har slutat så för vissa. Man brukar ju säga att man inte ska vara på isen ensam, men den senaste tidens olyckor har ju visat att det inte alltid garanterar att man klarar sig när isen brister. 

undefined
Göran har hittat sina gamla isdubbar (trähandtag) från 1960-talet som också har längre dubb än de han använde när olyckan var framme. De är nu utbytta mot rejäla doningar som används vid körning med snöskoter.
Karta: Storebro
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!