Tog över Ica-butiken – som 24-åring: "Lärt mig otroligt mycket"

Fem år har gått sedan Jakob Riis tog över matbutiken i Storebro och blev Sveriges då yngsta Ica-handlare. Ett halvår efter att han tog över slog pandemin till, efter det kom lågkonjunkturen och matpriserna sköt i höjden. Men ändå har han aldrig övervägt att ge upp. "Det är fortfarande fantastiskt roligt att gå till jobbet", berättar han.

"Det har varit utmanande, lärorikt och fantastiskt roligt", säger Jakob Riis om jobbet som handlare i Storebro. Han kom innan från en tjänst på Ica Maxi i Västervik.

"Det har varit utmanande, lärorikt och fantastiskt roligt", säger Jakob Riis om jobbet som handlare i Storebro. Han kom innan från en tjänst på Ica Maxi i Västervik.

Foto: Markus Danielsson

Storebro2024-07-08 06:00

Jakob Riis från Västervik var bara 24 år när han tog över som handlare för Ica Nära Storebro. 

– Jag hade drömt om att ha en egen butik länge. Samtidigt visste jag inte om jag hade rätt kompetens som 24-åring. Men man kan mycket mer än vad man tror. Man måste våga testa och ingen människa är perfekt. Man får lära sig hela tiden, inse att man inte kan allting utan måste ta hjälp från människor runtomkring, säger han. 

Den första juli i år firade han fem år med butiken.  

– Det har hänt ganska mycket under de här åren. Det har varit pandemi och svängande ekonomi. Så en väldigt lärorik period, och samtidigt väldigt utmanande. Men jag har aldrig tänkt att "nu skiter jag i det". Jag har tyckt att det varit kul hela tiden men det är klart att det var utmanande när det blev tvång på att man skulle hantera kundflödet under pandemin, något som aldrig har hänt tidigare. Det var svårt.

undefined
"Jag hade möjlighet att jobba väldigt mycket vilket jag visste skulle krävas i rätt så många år för att få det att fungera väl. Det krävs hårt arbete och det hade, och har, jag energi till. I små butiker krävs det att handlaren är på plats väldigt mycket. Jag såg det som en otrolig möjlighet och ett bra läge i livet att satsa", berättar Jakob Riis.

Efteråt kom prövningen att hitta rätt sortiment under en lågkonjunktur. 

– Hela det här med att hitta ekonomi och rätt sortiment i ekonomiskt tuffa tider är en utmaning. Det har skiftat otroligt mycket vad kunderna handlar nu mot vad de handlade innan. Matpriset har gått upp väldigt mycket tyvärr. Många tror att vi bara höjer priserna för att tjäna pengar men det är snarare tvärtom. Vi får en sämre ekonomi i det. Så det har varit tufft. Men det kommer nya produkter oavsett om ekonomin är bra eller dålig och det gäller att hänga med på trender och på vad kunderna vill ha. Det är ett evigt arbete. 

Hur tycker du att det går att driva butik på landsbygden?

– Det är väldigt utmanade och det gäller att samhället stöttar upp och försöker bidra genom att handla där man bor. Det betyder mycket för oss. Vill man ha servicen där man bor, men väljer att åka och handla hos de större aktörerna, då blir det att servicen försvinner. Så det gäller att man tänker efter vad man vill ha där man bor.

Hur är det i Storebro?

– Jag tycker att de flesta är duktiga på att handla lokalt. De verkligen ser vinsten av att ha en matbutik lokalt. 

undefined
Jakob Riis tog över Ica Nära Storebro år 2019. Dessförinnan var det Simon Isaksson som drev butiken.

Hur länge blir du kvar?

– Bra fråga. Jag har inga planer på att göra något annat. Så länge jag känner att jag har intresse, energi och idéer kommer jag vara kvar. 

Framtidsvisioner med butiken?

– Vi har börjat göra egna mackor, så det vill vi utveckla vidare. Göra mer färdiga grejer. Vi har gjort en nyrekrytering i våras och hon är duktig på det. Så det konceptet ska vi fortsätta utveckla och se vart det kan leda. 

undefined
"Lågpris tycker kunderna är intressant och hälsa är ett stort intresse. Mycket handlar om att ha bra och schyssta priser mot kunderna", säger Jakob Riis.

När du tittar i backspegeln, var det värt det att satsa på en egen butik?

– Ja, det skulle jag absolut säga. Det klart att det finns för- och nackdelar med allting. Man har inte lika mycket livserfarenhet när man är 24 jämfört med 29. Sedan lär man sig hela livet, oavsett ålder. Men jag är jätteglad att jag tog den vägen och har lärt mig otroligt mycket längs resans gång. 

Minne som sticker ut från åren som gått?

– Det finns en massa olika minnen. Men generellt är det är mycket smått som förgyller vardagen. Det är härligt och trevligt med alla stammisar som man träffar dagligen.

Jakob Riis

Ålder: "29, men känner mig som 39."

Familj: Sambo.

Bor: Västervik.

Favoritfilm: "En oväntad vänskap, den är otroligt fin. Nyckeln till frihet är också väldigt bra."

Råd till någon som vill satsa på något nytt: "Jag tror att man ska våga tro på det man tycker är kul. Har man ett intresse blir det ofta väldigt bra för då orkar man lägga ner det lilla extra som krävs. Så brinner man för något tror jag inte att man ska vara rädd eller osäker. Det löser sig."

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!