Hönsägaren efter makabra slaktfyndet: "Det blev kaos"

En container full med döda höns och där ett 30-tal skadade men ännu levande höns rör sig ovanpå, har upptäckts vid ett företag i Vimmerby kommun. Händelsen anmäldes till länsstyrelsen på torsdagen.

En container full med döda höns stod utanför hönsfarmen tidigare i veckan. Längst upp ses några levande hönor.

En container full med döda höns stod utanför hönsfarmen tidigare i veckan. Längst upp ses några levande hönor.

Foto: Bild från anmälan till länsstyrelsen

Storebro2024-02-23 17:30

Det var nyhetssajten Dagens Vimmerby som först avslöjade den makabra upptäckten på hönsfarmen utanför Storebro. Dagens Vimmerby uppger att en container fyllts med döda höns i samband med en slakt av flera tusen höns. Samtidigt har levande höns funnits i containern och ätit på kadavren.

En anmälan har också kommit in till länsstyrelsen. Det bekräftar chefen för djurenheten, Fredrik Ustrup, och han bekräftar senare att länsstyrelsen varit på plats under fredagen.

– Mer vill jag inte säga i nuläget.

undefined
En död höna i en vattenpöl i närheten av containern.

Enligt en tjänsteanteckning hos länsstyrelsen som Vimmerby Tidning tagit del av och som upprättades i samband med anmälan framgår att anmälaren möttes av en makaber syn:

"Ett 30-tal höns befinner sig i en stor container tillsammans med massa döda höns. Flera av hönsen ska ha skador, en höna upplevs som den ska dö viken sekund som helst. Anmälaren beskriver det som det värsta hen sett och att det är ett stort lidande för hönsen som lever."

undefined
Just nu finns omkring 5000 nya höns på Storebro ägg.

Hönsfarmen utanför Storebro, där slakten utspelade sig i början av veckan, drivs av Haytham El Amri. När Vimmerby Tidning kommer dit på fredagsförmiddagen är han på plats och väntar på att länsstyrelsen ska komma på besök.

Han berättar att han byter höns ungefär var 90-100 vecka när de börjar värpa sämre.

– Det är tredje gången jag byter sen jag tog över företaget 2020. Innan har jag använt mig av ett annat företag. Den här gången blev det kaos, säger han.

Han berättar att han egentligen tänkt byta ut och slakta hönsbeståndet under våren och försommaren för att hinna med processen på ett bra sätt och att en leverans av nya höns var planerad till vecka 21.

Men så fick han ett erbjudande han inte kunde stå emot.

– Jag blev kontaktad av en firma för två veckor sen som hade höns färdiga till ett bra pris. Jag sa att jag ville ha 5 000 och fick höra att företaget skulle komma och ta hand om allting, säger Haytham El Amri.

undefined
På fredagen besökte Vimmerby Tidning Storebro för att prata med ägaren Haytham El Amri, som inte ville ställa upp på bild i samband med den här nyheten.

Företaget ska, enligt Haytham El Amri, utöver leverans av nya höns även tagit på sig att slakta mellan 3 000 och 4 000 gamla höns.

– Det var ett villkor, säger Haytham El Amri som också berättar att han först ställde sig frågande till om de skulle hinna slakta, städa och leverera med så kort varsel och på så kort tid.

Han ska då ha fått till svar att det skulle gå bra.

– Det var nästan halva priset jämfört med annars. Det var tydligt att de skulle stå för allting, säger Haytham El Amri.

undefined
"Jag är inte nöjd och jag tycker att det är tråkigt att det blev som det blev. Jag kommer inte att anlita dem igen utan gå tillbaka till samma slakteri som jag använt tidigare", säger ägaren Haytham El Amri om företaget och om det som hänt.

Riktigt så blev det inte, men Haytham El Amri menar att det inte är hans ansvar.

– Jag vet inte exakt vad som hände. De jobbade här i 5-6 dagar förra veckan och i början av den här veckan. Jag är inte nöjd och jag tycker att det är tråkigt att det blev som det blev. Jag kommer inte att anlita dem igen, säger han.

Vimmerby Tidning har varit i kontakt med företaget som Haytham anlitat och vd:n bekräftar att de levererat höns till Storebro ägg. Dock, säger han, har de inte varit involverade i vare sig slakt eller städning.

– Vi levererar djur och utrustning men sköter aldrig slakt hos våra kunder. Vi tittar så att stallet är okej men går inte runt. På grund av smittorisk så rör vi oss så lite som möjligt på gårdarna. Jag vet inte vad som hänt här men vi har inte har slaktat några djur, säger vd:n.

Exakt vad som hänt och vem som slaktat djuren är alltså fortfarande oklart. Vimmerby Tidning fortsätter med ärendet.

Hönseriet hette tidigare Björkhyddans ägg, men bytte namn till Storebro ägg när Haytham El Amri tog över verksamheten.
Hönseriet hette tidigare Björkhyddans ägg, men bytte namn till Storebro ägg när Haytham El Amri tog över verksamheten.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!