Jennifer samlar på verklighetstrogna bebisdockor

Dockor som är svåra att skilja från riktiga bebisar har blivit populära men samtidigt finns många fördomar. "Det går att jämföra med vilken hobby som helst", menar Jennifer Alsén, som samlar på dem och ibland tar med dem ut och går.

Jennifer Alsén tillsammans med dockan Pixie-Lo, som är hennes favorit. "Jag tycker om sakerna runtomkring och jag tycker framförallt om att fotografera mina dockor", säger hon.

Jennifer Alsén tillsammans med dockan Pixie-Lo, som är hennes favorit. "Jag tycker om sakerna runtomkring och jag tycker framförallt om att fotografera mina dockor", säger hon.

Foto: Johannes Widergren

Storebro2023-03-14 19:30

En reborn-docka är en docka som är tillverkad för att se ut och kännas som en riktig bebis. Fenomenet är vanligare i länder som exempelvis USA men har på senare år blivit mer och mer populärt i Sverige. Skaparna menar att dockorna "föds" och när man köper en docka "adopterar" man den. Vissa använder de hyperrealistiska dockorna som substitut för barn. 

Jennifer Alsén i Storebro samlar på de omdiskuterade dockorna och enligt henne är det precis som vilken hobby som helst.

– Det finns de som samlar på och leker med modelltåg och det är likadant med dockorna. Vi som samlar lägger ingen vikt vid i vilket syfte man har sina dockor, säger hon till Vimmerby Tidning. 

undefined
Dockorna har ett speciellt kit som grund och är skapade av konstnärer som målar allt för hand och sätter varje hårstrå ett och ett.
undefined
"De har varit med och kollat på ishockey och vi hade med oss en av dockorna till skördefesten på Öland", säger Jennifer Alsén om dockorna.

Jennifer har själv sex barn och använder inte sina dockor som barnsubstitut. 

– Jag tycker om sakerna runtomkring och jag tycker framförallt om att fotografera mina dockor. Jag använder rekvisita, som olika kläder och nappar, och tar kort på dem. Ungarna tycker också att det är skoj, säger Jennifer Alsén.

47-åringen har tre dockor, Milan, Pixie-Lo och Havanna, och hon lägger ett antal timmar i veckan på att göra dem iordning genom att bland annat kamma deras hår och byta kläder. Hon är också med i en community som åker på träffar och samlas kring dockorna.

– Jag har haft med dockorna ut också. De har varit med och kollat på ishockey och vi hade med oss en av dockorna till skördefesten på Öland. Alla vågar kanske inte prata om det här och håller det för sig själva eftersom de är rädda att bli dömda, men jag är trygg i mig själv och för mig spelar det ingen roll, säger Jennifer Alsén.

undefined
Jennifer Alsén köpte sin första docka för ett år sedan och spårar intresset tillbaka till sin farmor.
undefined
"Alla har rätt till sina åsikter och man får tycka att dockorna är läskiga men innan man har sett dem i verkligheten eller hållit i dem så förstår man nog inte riktigt", säger Jennifer Alsén.

Det har gått omkring ett år sedan Jennifer köpte sin första docka och intresset spårar hon tillbaka till sin farmor. 

– Hon reste runt i delar av Europa och brukade då köpa olika dockor. Jag har alltid älskat dockor överlag men har aldrig samlat själv innan jag kom i kontakt med just de här via nätet och såg dem på teve, säger hon.

En bra docka får man för 8000 kronor och uppåt och i Jennifers community finns minst en person som har en docka för ett sexsiffrigt belopp. I ännu högre prisklasser finns dockor med inbyggd teknik som gör att de bland annat kan ha mekaniska hjärtslag och "andas".

– Jag har billigare varianter men de är absolut inga kopior, de kommer med äkthetsintyg och görs av konstnärer. Den ena dockan har gjorts i 1500 exemplar och jag har nummer 50, säger Jennifer Alsén.

undefined
Jennifer har köpt en begagnad bilbarnstol som hon använder när dockorna följer med ut, bland annat när hon åker på träffar med reborn-communityt hon är en del av.
undefined
Dockan Milan ligger ofta i en vagn i vardagsrummet hemma hos Jennifer.

Nyligen sålde Jennifer en docka hon haft till Astrid Lindgrens värld. Väntetiden kan vara lång men hon har varit i kontakt med en konstnär och har planer på att köpa fler dockor i framtiden. Hon säger att hennes sambo, barn och vänner respekterar hennes hobby även om de tyckte att det var både konstigt och lite läskigt i början.

Själv är hon inte särskilt rädd för att framstå som udda men tror att fördomarna mot de som samlar på dockorna kommer att minska i takt med att fler köper dem. 

– Alla har rätt till sina åsikter och man får tycka att dockorna är läskiga men innan man har sett dem i verkligheten eller hållit i dem så förstår man nog inte riktigt. Många tänker att man är vuxen och leker men det går att jämföra med vilken hobby som helst. Idag har man rätt till att vara den man är och jag tror att fler och fler vågar visa sina dockor. Det hoppas jag för det är himla roligt, säger Jennifer Alsén.

Reborn-dockor

En reborn-docka är en verklighetstrogen docka som ser ut som, känns och väger som en riktig bebis. Den är målad för att se så naturlig ut som möjligt.

Alla dockor börjar som ett kit där vissa skrattar, gråter, sover och så vidare. När man valt kit beställer man och kan då bestämma saker som hårfärg och ögonfärg. 

Ju verkligare dockorna ser ut, desto mer kostar de och det finns dockor för sexsiffriga belopp.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!