Jens uppfyller sin dröm – öppnar butik i Storebro

Han blev företagare i växtbranschen redan som 18-åring och målet har hela tiden varit egen blomsterbutik. Nu är Jens Virtanen, 25, där. Snart öppnar han sin blomsteraffär i Storebro.
– Jag fick chansen och det kändes som jag skulle ta den.

Jens Virtanen har lagt mycket jobb på renovering av lokalen vid torget i Storebro, där han öppnar sin butik den 26 oktober. Nu ska inredning och växter på plats.

Jens Virtanen har lagt mycket jobb på renovering av lokalen vid torget i Storebro, där han öppnar sin butik den 26 oktober. Nu ska inredning och växter på plats.

Foto: Rebecca Forsgren Malmström

Storebro2024-10-17 18:00

För sex år sedan startade då 18-årige Jens Virtanen försäljning av växter och grönsaker.

– Mest tomater och gurkor jag odlat själv, ganska liten skala i början men det har stegrats ganska bra, så i början av 2022 öppnade jag självbetjäningsbutik i anslutning till växthuset hemma hos farmor och farfar.

undefined
Jens Virtanen började sälja grönsaker och växter från egna odlingar när han var 18. "Man blir glad av blommor", säger han och ger samtidigt ett tips om hur man håller liv i en cyklamen: den trivs bäst utomhus och ska vattnas underifrån.

Kombinationen ung kille och plantor får en och annan att höja på ögonbrynen.

– Jag vet inte hur många gånger jag fått höra att det är ovanligt. Men jag tycker det är kul, man blir glad av blommor. Odlingsintresset har jag nog ärvt från morsan, hon har alltid hållit på med det och jag började redan som liten.

Att öppna blomsteraffär har varit målet redan från start. Men hur lång tid det skulle ta hade han ingen aning om.

– Det har varit viktigt att det är rätt lokal. I våras fick jag tips om den här lokalen från Vimarhems vaktmästare. Jag var och kikade och allt trillade på plats. Jag fick chansen och det kändes som jag skulle ta den.

undefined
Lokalen är totalt 50 kvadrat, varav 30 butiksyta. "Det blev en helrenovering av golv och väggar, det känns fortfarande lite byggarbetsplats men den 26 oktober ska det vara klart."

Lokalen, totalt 50 kvadratmeter, varav 30 butiksyta, var en gång i tiden banklokal. Senast har alltså Vimarhem haft den och den 26 oktober öppnar Planthuset Storebro med biblioteket som närmaste granne.

– Det känns jättebra. Att ha verksamhet i ett bostadsområde har inte varit optimalt. Här passerar folk på ett annat sätt, man kan komma förbi när man ändå är och handlar, så jag tror det rent företagsmässigt blir ett lyft. Mer centralt kan det inte bli.

undefined
Jens Virtanen har lagt mycket jobb på renovering av lokalen vid torget i Storebro, där han öppnar sin butik den 26 oktober. Nu ska inredning och växter på plats.

Han fick tillträde till lokalen 1 oktober och har sedan dess haft fullt upp med renovering.

– En helrenovering av golv och väggar, och inredning ska ju på plats.

I och med att han nu tar ett nytt steg i företaget säger han också upp sig från sitt jobb i livsmedelsbutik.

– Det är dags. Att kombinera det här med annat jobb och dessutom driva padelhall är lite för mycket, dygnet har trots allt inte mer än 24 timmar. Jag har precis gjort mitt sista arbetspass på Ica. Nu känns det inte konstigt, men det kanske gör det om några månader. Allt beror på hur det rullar på.

undefined
Från självbetjäningsbutik hemma hos farmor och farfar till blomsterbutik lagom till höst- och julruschen. "Det blir spännande", säger Jens Virtanen.

En intensiv period i växtbranschen väntar, med Alllehelgona, advent och jul.

– Det blir spännande och jag ser fram emot att det blir kundmöten på ett annat sätt. Jag kommer att ha öppet minst tre dagar i veckan, i början och fram till jul blir det nog fem.

Hur ser framtidsplanerna ut?

– Kanske blir det aktuellt att anställa framöver. Jag har också planer på ett större växthus för att utöka sortimentet. Nu är det mest grönsaker jag driver upp själv, och så köper jag in blommor. Det får bli ett steg i taget.

undefined
"Det är väl inte varje dag det öppnar en ny affär i Storebro, så responsen har varit väldigt positiv", säger Jens Virtanen, 25.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!